LEPOTA&ZDRAVLJE     07.11.2016.

Kako da ostanete zdravi u sezoni gripa i prehlada

Kako da ostanete zdravi u sezoni gripa i prehlada je jednostavno, ali često i vrlo kompeksno pitanje. O oslablenom imunom sistemu počnemo često da brinemo onda kada je kasno. Dan je kraći, temperature niže, a pored mirisa zime u vazduhu ovaj period godine karakterišu i česte prehlade, pa i grip. Imunitet je značajno oslabljen, što je pogoršano temperaturnim kolebanjima. Ipak, novembar i zimski meseci koji ga slede ne moraju nužno od vas zahtevati mirovanje i otvaranje bolovanja. Imunitet je neophodno ojačati kako bi vaš organizam uspešno odgovorio na svaki virusni ili bakterijski napad.

Kada ste zdravi i imate puno energije, potrebno je da vežbate. Brojna naučna istraživanja govore u prilog tezi da redovna fizička aktivnost smanjuje brojne zdravstvene rizike – pa čak i one fatalne poput raka, moždanog udara i sl. Od vas se ne zahteva da provodite par sati svakog dana u teretani – ne, ključ je u dobroj organizaciji i prepoznavanju potreba (i mogućnosti) vašeg tela. Možete voziti kućni bicikl, možete trćati ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, a i šetnja od sat vremena ima izrazito blagotvoran uticaj na vaš organizam. Sa druge strane, suviše vežbanja ili preintenzivne i prezahtevne vežbe mogu da oslabe imuni sistem, i izazovu česte prehlade kao znak iscrpljenosti organizma.

cold-and-flu-meaghers

 

Kako da ostanete zdravi u sezoni gripa – ključ je u umerenosti

Ishrana vam značajno može pomoći u uspostavljanju i održavanju pravilne funkcije imunološko sistema. Preporuka je da pijete što više tečnosti dnevno, kako bi nutrijenti, ali i toksini “cirkulisali” i brže prolazili kroz organizam. Znamo da je tokom zimskih meseci prezahtevno tražiti unos od dva litra tečnosti, ali umesto hladne vode možete biti tople, prirodne čajeve. Kada spremate ručak, slobodno stavite više belog luka. Ako vaša porodica ne voli njegov miris spremajte jela u kojima se slabije oseća ali nemojte da ga izbcite iz kuhinje,  jer on sadrži snažne antioksidanse koje deluju na mikrobe i brane vaš organizam od bakterijskih i virusnih infekcija.

U ishranu uključite citrusno voće.   Pomorandže, limun, mandarine i grejpfrut su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C koji nam je najviše potreban za vreme prehlada i gripa. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imunološki sistem, skraćuju vreme prehlade i ublažavaju njene simptome.

Trudite se da organizmu obezbedite potreban odmor. Tu pre svega mislimo na dovoljno sna – sedam ili osam sati sna je imperativ tokom sezone gripa i prehlada! Kada spavate vaš organizam skuplja snagu i regeneriše se, a samo odmoran organizam u potpunosti je spreman za borbu sa gripom.

Izbegavajte uzimanje antibiotika bez konsultacije sa lekarom i kad god je to moguće nemojte popiti taj brufen, aspirin i sl. kada vas boli glava – odspavajte ili odmorite oči i unosite magnezijum u organizam.

 

Izvori fotografija: P3Health i DailyHarvest
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ