LEPOTA&ZDRAVLJE     28.01.2017.

Japansko iscrtavanje obrva: ZA i PROTIV

Obrve su ram lica i ukoliko su lepo oblikovane dobro ćemo izgledati i bez šminke, dok sa šminkom pravilno uređene obrve daju blistavi izgled. Uredne obrve su važne zbog toga što sa njima odajete utisak negovane žene, koja vodi računa o svojoj koži i licu. Kroz preplet istorije i mode imale su različite faze: u Starom Egiptu su bile popularne tamne i guste, stari vek i renesansa ih nisu baš tolerisali – totalno čupanje uz brijanje čeonog dela kose, zarad inteligentnog i plemićkog utiska, dok ih barok ponovo vraća. Zlatni Holivud, a potom i era šou-biza donose munjevita smenjivanja trendova i to na svakih nekoliko godina: u jednom trenutku aktuelne su gotovo nevidljive, potom izrazito izvijene, i naposletku prirodne na granici sa zapuštenim. Sve devojke koje nemaju lepo oblikovane obrve zbog dugog i nepravlinog čupanja, znaju koliko je teško i naporno svakodnevno crtanje i popunjavanje olovkom ili senkom za tu namenu. Međutim, u svetu, a i kod nas, pojavila se metoda koja nam može rešiti ovaj problem na duže staze.

Japanska metoda iscrtavanja obrva je tehnika koja spada u polutrajni make-up.  Specifična je po tome što se obrve ne popunjavaju kompletno bojom, kao kod tetoviranja, nego se iscrtava dlačica po dlačica. Razlika između prirodne i nacrtane dlačice je skoro nevidljiva, a tretman je gotovo bezbolan.

Pigment se unosi plitko pod kožu, tako da nema krvarenja i otečenosti, što je jedna od najvećih zabluda u vezi sa ovom metodom. S obzirom na to da se pigment vezuje za ćelije epiderma a ćelije ce obnavljaju u periodu od 3 do 5 godina, sam pigment bi trebalo da traje isto toliko. Međutim, u praksi je mnogo drugačije. Ono što moramo uzeti u obzir su faktori koji utiču na obnavljanje ćelija, a naravno, jako je bitan posttretmanski tok.  Prvih sedam dana nakon tretmana neophodna je pažljiva i savesna nega, kako boja ne bi nestala zajedno sa krasticama. Tu je još mnogo faktora na koje treba obratiti pažnju kao što su laserski tretmani, hemijski pilinzi, mezoterapija, jer oni ubrzavaju regeneraciju ćelija. Naravno, korekcije barem jednom godišnje se podrazumevaju. Iz svega ovoga proizilazi, da se briga o obrvama ne završava izlaskom iz kozmetičkog salona.

Sa druge strane, od kako je ova tehnika postala popularna, na tržištu mnogo salona nude tu uslugu i topla preporuka je da prvo dobro istražite sve o studiju i o profesinalcu koji će vam ih iscrtavati jer nebrojeno se puta desilo da bi žene dobile svašta na licu te da je krajnji rezultat bio gori od početnog stanja. Nakon same odluke o ovom tretmanu, to je najvažniji segment jer to je ipak nešto što je na licu i što traje. Cena tretmana varira od salona do salona ali se kreće od 130 do 250  evra uz obaveznu korekciju nakon mesec dana koja košta od 10 – 30 evra.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ