LEPOTA&ZDRAVLJE     18.07.2019.

Iskoristite benefite sezonskog voća i povrća!

Za sve ljubitelje voća i povrća ovo je verovatno omiljeni period godine. Bašte i pijace su pune svežih plodova. Sezonsko voće i povrće je najzdravije, te vam predlažemo da što više iskoristite njihove benefite!

Povrće

Povrće

Kada je povrće u pitanju, na prvom mestu je krastavac. Sa visokim procentom vode pomaže hidrataciju celog organizma. Idealan je za salate tokom toplih letnjih dana, a sadrži pregršt vitamina i minerala.

Odmah uz krastavac, tu je i paradajz. Takozvana riznica zdravlja idealna je za salate i lagane letnje obroke. Sok od paradajza, malo bibera i origana je veoma zdrav, a takođe je odličan i za izbacivanje vode iz organizma.

Mladi luk svakako zaslužuje da se nađe na vašem tanjiru svakodnevno, bilo da je u pitanju beli, crni, crveni ili praziluk.

Naravno, tikvice se ne preskaču, a tu su još i: grašak, boranija, paprika.

Voće

Voće

Leti nam je dostupno mnogo različitog voća koje je nezamenljivo na svakodnevnoj trpezi. Maline su mnogima omiljeno voće, bilo kao užina ili dodatak poslasticama. Zbog visokog sadržaja vitamina C odličan su antioksidans.

Nezaobilazna tokom leta svakako je lubenica. Osim što je osvežavajuća, takođe je i veoma zdrava, jer povoljno utiče na rad srca i jetre.

Šljive stižu krajem leta i mnogi ih jedva čekaju. Imaju odlično dejstvo na čitav organizam, a pogotovu na kosti i zglobove zbog kalijuma koji sadrže.

Takođe, tu su i: kajsije, breskve, grožđe, kupine.

Voće i povrće je uvek dobro konzumirati, ali sezonsko je ipak najbolje. U supermarketima možemo naći jagode i u decembru, ali su one u maju svakako mnogo bolje. Zato uživajte u letu uz omiljene sveže plodove! 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ