fbpx
LEPOTA&ZDRAVLJE     15.08.2016.

Higijenski tretmani lica: korisno je znati

Klasičan, ili higijenski tretman lica je osnova nege kože lica bilo kojek tipa. Podrazumeva čišćenje, hidriranje i bogatu ishranu tako da je prilagođen potrebama svake kože. Ipak, klasičan higijenski tretman osobama sa masnom i problematičnom kožom, predlaže se jednom mesečno, dok ostali tipovi kože odlazak kozmetičaru mogu planirati vodeći se potrebama i trenutnim zahtevima kože.

Važno je da imate poverenje u kozmetičra ili dermatologa kojem odlazite rai tretmana lica, a njihova apsolutna obaveza je etičko postupanje i visok nivo higijene u objektu, kao i korišćenje preparata namenjenih profesionalnoj upotrebi.

Tretman može biti bolan i neprijatno iskustvo, ukoliko se obavlja recimo u periodu PMS-a. Zato će možda biti potrebno da popijete brufen od 400 mg (ili drugi, ukoliko ste alergični na brufen) sat vremena pre tretmana, kako biste opustili mišiće i manje osetili bolne nadražaje na koži. Ovaj korak nije neophodan! Šta više. poželjno je i izbegavati ga radi očuvanja pravilnog rada sistema organa za varenje.

Kod kozmetičara bi trebalo da odete bez šminke, ali ukoliko vam obaveze to ne dozvoljavaju, ne brinite – korišćenjem profesionalnih aparata i ultrazvuka, kao i parenjem lica vaša koža će biti dubinski očišćena. Nakon odmašćivanja lica, obično sledi masaža lica koja će stimulisati cirkulaciju i dodatno vas opustiti.

Parenje lica vapozonom opustiće vas, pročistiti gornje disajne puteve i pripremiti kožu vašeg lica za dalji tretman. Sledi čišćenje pora (komedoekspresija), odnosno uklanjanje komedogena i nataloženih prljavština i masnoća. To je zapravo „bolni“ deo tretmana.

Sledeći korak, ali ne i obavezan a u zavisnosti je sa stanjem kože, je piling. Pilinzi mogu biti abrazivni, oni koji mehanički skidaju odumrle slojeve kože, i hemijski, kada se odumrli slojevi kože skidaju određenim procentima voćnih kiselina. Potrebno je znati da je ćeliji kože potrebno 28 dana da prođe put od bazalnog sloja u kome se i produkuju nove mlade ćelije do rožnatog sloja kože koji svakodnevno otpada. Takođe, sam rožnati sloj ima veoma važnu ulogu u zaštiti kože od spoljašnjih uticaja, prljavštine i zračenja, a koža lica, vrata i dekoltea je spoljašnjim uticajima najizloženija.

 

Kada je lice temeljno očišćeno sledi tonik i maska za lice koja imaju za cilj da umire kožu, dezinfikuju i zatvore proširene pore. Takođe utiču i na seboregulaciju noramlizujući Ph kože lica. Uz laganu masažu skida se masku i nastavlja sa serumima i kremama konstantno masirajući, poboljšavajući periferifernu cirkulaciju čime se bioaktivne supstance ubacuju u dublje slojeve kože, ubrzava se resorpcija istih, a ono što je jednako važno klijent se uvodi u stanje duboke relaksacije dok se istovremeno stimulišu refleksogene zone vrata, ramena, dekoltea i lica.

 

Poželjno je da vaš kozmetičar tokom tretmana koristi i ultrazvuk i D’Arsnovalove struje za bolje rezultate i temeljniju dezinfekciju.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ