LEPOTA&ZDRAVLJE     18.08.2017.

Henna tetovaže – umetnost na koži

Svetski trend! Rado korišćen detalj na rukama mnogih devojaka širom sveta. Interesantan i inovativan, moderan i svakako poseban stil tetoviranja.

Hena je zapravo ime boje koja nastaje od biljke Livsonia Inermis, poznatija i kao hena. Potiče iz Egipta i jedina je vrsta iz roda Lavsonia. Ovo ime se takođe odnosi i na privremenu umetnost  (bojenje) na bazi ovih boja . Hena se koristi za crtanje po koži, noktima, tkaninama i slično. Danas, najzastupljenija metoda tetoviranja ili drugačije – crtanja po koži,pre svega rukama, poznatija pod nazivom Henna tetoviranje ili Henna tetovaže se upravo vrši korišćenjem ovih boja. Ako govorimo o istoriji i nastanku, ona je korišćena na Arapskom poluostrvu, Indijskom podkontinentu i delovima jugoistočne Azije, Kartagine i drugim delovima Severne Afrike. Jako je slična kani (boji koju koristimo prilikom farbanja kose).

Tehnike crtanja su razlicite, ali je suština da ove tetovaže izgledaju kao da na rukama nosimo narukvicu koja je prepletena lančićima, perlama i raznim alkicama. Puno različitih šablona možete uočiti u ovoj umetnosti. Deluje jako elegantno i pre svega interesantno. Važno je koristiti kvalitetne boje kako bi postojanost bila veća. Ove tetovaže su izazvale jake reakcije pre svega devojčica, koje koriste flomastere, tuševe, rapidografe i mnoge druge ‘bojice” kako bi svoje ruke ukrasile ovim detaljem.

Izrađuje se u beloj i crnoj boji i zaista je odlika Indijskih devojaka na koje i neretko podseća. Indijke važe za jedne od najlepših žena na svetu, te s toga i nije čudno zasto je ovaj ukras baš njihova ideja i izum. Fotografije ovih tetovaža možemo naći na Internet stranama i svakako društvenim mrežama.

Nešto što je jako važno napomenuti, je i to da ne treba koristiti baš svakojake preparate i pribor za crtanje, jer nije sve korisno za nasu kožu, i usled nepažnje možemo dovesti do oštećenja kože i izazivanja alergijskih reakcija i mnogih drugih kožnih oboljenja.

Ukoliko volite različitost i stil drugih kultura dalekih zemalja, Henna tetovaže su pravi izbor. Leto je još uvek tu, budite i vi deo ovog svetskog trenda i HIT-a!

A ukoliko volite da crtate i volite umetnost, okusajte svoje sposobnosti i na svojim rukama (ili rukama vasih drugarica) kreirajte svoj licni pecat i osmislite nove dizajne Hena tetoviranja.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ