LEPOTA&ZDRAVLJE     13.05.2019.

Greške prilikom pranja veša

Iako se pranje veša smatra aktivnošću kojom se bavimo skoro svakodnevno, budite uvereni u jednu stvar: to što ste do sada oprali bezbroj komada garderobe ne mora vas nužno činiti ekspertom. Proces pranja veša nije previše komplikovan, ukoliko poštujete pravila. Ako smatrate da znate o kojim pravilima pričamo, savetujemo vam da, ipak, pročitate ovaj tekst – možda ćete se iznenaditi!

 Mnoge osobe, tek nakon nekoliko godina, shvate da su sve vreme pravile neke osnovne greške koje su ih koštale gubitka omiljenih odevnih komada. Nemojte dozvoliti da vam greške, koje nesvesno pravite, stoje na putu do čiste i očuvane garderobe, koja neće vremenom menjati boju ili kvalitet. Nekada su mali trikovi, poput ovih koje ćemo navesti, nešto što će zauvek napraviti razliku u vašoj svakodnevici.

Nemojte napuniti mašinu za veš do maksimuma

Verovatno vam se mnogo puta do sada desilo da toliko napunite mašinu za veš da jedva možete zatvoriti njena vrata. Ovo je jedna od osnovnih grešaka i, ma koliko vam se činilo da to nije velik problem, obzirom da će se veš pokvasiti i zatim splasnuti, znajte da grešite. Osim toga što za samu mašinu za veš nije dobro da bude pretrpana, to nije dobro ni za veš koji se nalazi u njoj. Kada je mašina pretrpana garderobom, detrdžent za pranje ne može da dospe na sve delove garderobe ravnomerno, većina garderobe se slepi. Ono što se dobija kao rezultat jeste veš koji nije dobro opran, što može izazvati ne samo neprijatan miris, već i razne vrste alergijskih reakcija ili osipa.

Vodite računa o količini praška za veš i omekšivača

Osim toga što je važno da koristite kvalitetne proizvode za pranje veša, količina koju ćete koristiti je podjednako važna. Instrukcije za doziranje na ovim proizvodima ne postoje samo kako bi popunile prazan prostor na poleđini pakovanja. U odnosu na veličinu mašine koju koristite i količinu garderobe koja se pere, količina proizvoda varira. Držite se striktno instrukcija kada se radi o doziranju. Prevelika količina praška može vrlo lako uticati na zapušenje unutrašnjosti mašine za veš, dok veća količina omekšivača, najčešće, onemogućava propisno ispiranje veša.

Upoznajte se sa programima svoje mašine za veš

Mašine za veš koje koristimo u 21. veku sa razlogom imaju sve više opcija nego ranije. Obzirom na mnoge delikatne materijale garderobe, upoznavanje sa programima koji postoje je i više nego neophodno. Stoga, nemojte biti lenji i pažljivo izučite uputstvo svoje mašine za veš.

Budite pažljivi sa oštrim delovima garderobe

Komadi garderobe poput rajferšlusa ili različitih kopči mogu vrlo lako oštetiti bubanj mašine za veš. Osim toga, obzirom na velik broj obrtaja, oni isto tako mogu oštetiti i ostale komade garderobe koji se nalaze u mašini za veš u tom trenutku. S tim u vezi, vodite računa da svu garderobu koja sadrži rajferšluse ili kopče zakopčate pre pranja.

Održavajte svoju mašinu za veš čistom

Ništa od navedenog neće imati efekta ukoliko redovno ne vodite računa o čistoći same mašine za veš. Ova mašina, kao i svaka druga, zahteva održavanje, kako bi mogla da ostvari svoj maksimalan učinak. Prema tome, nemojte zaboraviti da ostavite vrata od mašine otvorena nakon pranja, uklonite eventualni ostatak praška i očistite pregrade za prašak i omekšivač. Takođe, bitno je i najmanje jednom mesečno, očistiti bubanj veš mašine, kako bi sve eventualne bakterije ili ostaci nečistoća iz garderobe bili uklonjeni. 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ