LIFESTYLE     10.02.2019.

Društvo

Šta vam je palo na pamet kada ste pročitali naslov? 

Koje društvo? Čije društvo? Ko čini to društvo? Kakvo je to društvo? Čime se bavi društvo?

Ono društvo koje hoda ovom planetom. Čije? Ničije, izbezumljeno. Društvo činiš ti, činim ja, činimo mi. Kakvo je? Dobro nije sigurno. A bavi se onim čime ne treba da se bavi. 

Kažu ljudi „biće u redu.“. Neće biti u redu. Ništa nije u redu.

Znate zašto?

(slika1)

Zato što onog trenutka kada ste postali deo ovog živog društva, poželeli su vam prijatan boravak, rekli da budete svoji, ali sve dok ste svoji na njihov način. Zahtevali da zavolite svoje telo i nesavršenosti, ali ne previše ili bi vas odmah srušili. Krivo im je što se smejete. A onda se pitaju zašto odjednom depresija. Društvo kaže da ste bezvredni, da vaš glas ne treba da se čuje. Zatim kažu kako se treba zaljubiti, ali isključivo u onoga koga oni izaberu. Pustiće nas da imamo svoja mišljenja, ali će onda zamoliti da ih oblikujemo po njihovim pravilima. Društvo obećava da nas neće prevariti, ali u isto vreme kaže da iz ovoga nema izlaska. 

Dugo nisam ovako nešto osetila. Nije mržnja, nije bes. Više je ravnodušnost. Prema propalom društvu, državi, ljudskosti i mnogim drugim stvarima. 

Najgore od svega je što to društvo činimo mi. Svako od nas je deo velike zajednice. Umesto da podržavamo jedni druge, počeli smo da uništavamo svaki napredak. 

Neće nas uništiti političari, niti silni ratovi. Mi smo sami nas uništili. 

Sve dok je zlog društva, sa dna se nećemo maći. Onda ćemo svaliti krivicu na nekog desetog pojedinca i misliti da smo tako izbegli ono čega se najviše plašimo, a najviše se plašimo da pogledamo u ogledalo i kažemo naglas ko smo.

Ko si?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ