fbpx
LIFESTYLE     19.01.2019.

Društvene igre – Carcassonne

VIkend je a vi ste kod kuće, napolju je sneg, kuvano vino je na šporetu, ne izlazi vam se a još manje vam se otkopava auto… Odgledali ste sve serije koje su izašle i ne znate šta da radite. E za takve trenutke pozovite društvo kod vas na stare dobre društvene igre, malo modernizovane i jako popularne u svetu.  Ove nedelje vam predstavljamo Karkason.  

Karkason,  igra nazvana po francuskom utvrdđenom gradu, je Nemačka strateška igra koja je pokupila sve pozitivne kritike i bila igra godine 2001. Takođe bila je i jedna od igrica na prethodna dva  Gamescon-a u Beogradu u kojoj ste mogli da se takmičite. 

 Igra je namenjena za 2-5 igrača.  Vreme igranja je 30-90minuta a većinu partija ćete završiti do 45min. Nije vezana za jezik, tako da koju god verziju da nabavite igraće se lako. Sadrži 72 lepo  oslikane srednjevekovnom temom kartonske pločice, na kojima se nalazi deo grada, puta ili crkva.  drvene figurice (čovečuljke i monaha) u bojama tima i kartonsku podlogu za praćenje bodova. Nekoga će podsetiti na slaganje domina, jer svaki igrač kad dodje na potez vuče pločicu i smešta na pogodno mesto, smeštanjem figurice na polje proglašava ga svojim i može pokupiti bodove koje mu to polje donosi.  Svaki put donosi 1 bod po pločici, završen grad od 2-4 boda po pločici a crkva 9. Takođe bočno položen čovečuljak  na zelenu površinu vam okupira tu „njivu“ i na kraju igre donosi dodatne bodove. Ne možete okupirati tuđi grad ali ako dođe do spajanja bodovi se poništavaju ili ako jedan igrač ima više čovečuljaka u gradu on dobija sve bodove, isto važi i kad se gradi put. Ono što će dobro da vas natera na razmišljanje je kad počne da vam nedostaje čovečuljaka pa morate da vagate šta je bitnije zadržati, čuvati za nešto bolje ili zauzeti novu teritoriju. Kad se potroše sve pločice dobija se lepa mapa puteva i gradova i zelenih površina i igra je gotova. Pobednik je onaj koji nakon konačnog prebrojavanja nezavršenih gradova, puteva i tzv. seljaka osvojio najviše bodova.  

Pravila igre: 


Iako su kombinacije neograničene, ako vam dosadi osnovna igra tu je i dosta nadogradnji koje se mogu dokupiti i tako proširiti osnovnu igru i mapu i takođe povećati broj igrača koji je može igrati, a za ljubitelje Ratova zvezda tu je i specijalno izdanje Carcassonne:Star Wars i njegova prateća ekspanzija  na temu  

Ukratko lepa igra za veče kod kuće, bez preteranog uživljavanja, uz neobavezni razgovor i dobro društvo. 

Slika preuzeta sa Games4You.rs

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ