LIFESTYLE     13.01.2017.

Devet lokacija koje treba da posetite u Parizu

„To je bio trenutak kada sam se zaljubila u Pariz i trenutak kada se Pariz zaljubio u mene“. Danas vas vodimo na virtuelno putovanje najlepšim lokacijama u Parizu u koje će vas osvojiti na prvi pogled. Ne zaboravite da je Pariz stil života i odraz prefinjenosti i elegancije – u njemu niste običan turista jer uz kroasan i šolju kafe imate jedinstvenu priliku da upoznate tajnu lepote pariskog načina života.

Monmartr vam nudi mogućnost da sa nadmorske visine od 127 m posmatrate ceo Pariz. Preporučujemo da po ulicama u ovom delu Pariza prošetate uveče i osetite umetničku i boemsku energiju Pariza u koju su se zaljubili i Renoar i Tuluz-Lotrek.

Ajfelov toranj je simbol Pariza. Prefinjena sofisticiranost, kosmopolitski pečat, elegantna figura – i ne čudi što je Ajfelov toranj inspiracja i motiv za posetu Pariza. Zapamtite da je zabranjeno fotografisanje Ajfelovog tornja noću.

Monparnas – Da li ste znali da termin Monparnas potiče iz grčke mitologije? Tada je planina Parnas bila dom za devet muza zaštitnica umetnosti i nauke. Naziv Monparnas ovom delu Pariza dali su studenti iz 17. veka koji su ovde recitovali poeziju.

Palata Šajo – Današja lokacija palate bila je zasebno selo sve do 19. veka. U centralnom delu kvarta nalazi se veličanstvena palata, prepoznatljiva po velelepnim krilima od belog kamena. Sa terasa palate pruža se predivan pogled na Senu. U krilima palate smešteno je nekoliko muzeja, a ispod terase i pozorište čija sala može da primi 3.000 posetilaca.

Versajski dvorac je idealna lokacija kada poželite da se udaljite od kosmpololitskog tempa prestonice Francuske i upoznate Pariz iz epohe Lujeva.  Dvorac je slika francuskih dostignuća, slave, uspona i snage.

Katedrala Notr Dam (poznata i kao Bogorodičina crkva) je remek delo gotičke umetnosti. Tokom istorije katedrala je doživela mnoga oštećenja. U 19. veku je počela restauracija, pri čemu se zasluge pripisuju Viktoru Igou i njegovom romanu „Zvonar Bogorodičine crkve“ Poznati pisac, roman je, između ostalog, napisao i zato da bi podstakao svoje savremenike da obnove katedralu.

Luvr – Upoznajte istoriju čovečanstva na jednom mestu. Umetnička dela muzeja su sistematizovana u osam odeljenja: egipatske starine, antikviteti Bliskog Istoka, grčke, etrurske i rimske starine, islamska umetnost, vajarstvo, dekorativna umetnost, crteži i grafika.

Dizniled – predah i uživanje za celu porodicu. Ovaj tematski zabavni park osvojiće najmlađu populaciju, ali i sve ljubitelje Disney sveta, adrenalina i zabave.

Jelisejska polja – Pitate se kako istovremeno uživate u urbanom pulsu prestonice i bogatom istorijskom nasleđu Pariza? Prošetajte Jelisejskim poljima. Upoznaćate lepotu i trgova Šarl de Gol, Konkord i Trijumfalne kapije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ