LEPOTA&ZDRAVLJE     21.01.2017.

Deset najboljih saveta za mršavljenje IKADA

Iako želim da skinem nekoliko kilograma i zategnem telo, teško mi je da se aktiviram i počnem sa treninzima. Jednostavno me mrzi, jer ubeđujem sebe da mi treba mnogo vremena, para i motivacije. Međutim, najvažnije u celoj priči je da promenim navike u ishrani. Stručnjaci savetuju da nikako ne treba izbacivati hranu koja se voli, nego je pravilno kombinovati. Pored toga najvažnije je imati pet obroka dnevno: doručak, ručak, večeru i dve užine. Doručak je najbitniji jer ujutru treba da se unese energija, a prejedanje posle kojeg smo pospani i ne možemo ništa da radimo, treba izbegavati.

OSNOVNA PRAVILA

Doručak je najvažniji radnim danima. Vikendom se može preskočiti jer je san jednako bitan kao i hrana. Za doručak treba unositi mlečne proizvode – nemasni jogurt ili sir i ugljene hidrate – dvopek, tost ili parče hleba, kao i protein – jaje, šunku ili pršut.
Užina je voće: između 150-200 g sezonskog voća
Ručak treba da se sastoji od supe ili čorbe, crvenog mesa ili ribe, barenog ili grilovanog povrća i obavezno salate.
Užina je ponovo rezervisana za voće ili vitaminsku salatu, dok večera treba biti lagana. Ako se u toku dana nisu unosili mlečni proizvodi, onda su odlični za veče a dobar izbor su i riblja pašteta ili tunjevina.

PROMENE U ISHRANI

Nadmudriti hormon gladi

U našem telu se nalazi hormon pod nazivom grelin koji kontroliše apetit i osećaj gladi. Naučnici kažu da  se taj hormon najbolje kontroliše tako što se jedu manji obroci, na svaka četiri sata, jer kada se u telo ne unosi dovoljno hrane, a pogotovo ugljenih hidrata, pojačava se osećaj gladi.

Voda je pola zdravlja

Za izbacivanje viška tečnosti iz organizma, neophodno je piti puno vode i preporučljivo je unositi bar dve litre dnevno, ali se ne preterivati. Voda pruža efekat punog stomaka čak i kada se unosi manje kalorija nego inače.

Fizička aktivnost – šetnja

Ljudsko telo je stvoreno za hodanje i švedski lekari kažu da samo 40 minuta hoda dnevno bitno poboljšava cirkulaciju i zdravlje, reguliše metabolizam i telesnu težinu. Ako ne znate gde da idete, stavite sat na ruku, krenite u nekom pravcu 20 minuta, pa se vratite. Dobra šetnja nije „stani-kreni” i obilazak prodavnica s kesama u rukama, već hodanje u prirodi ili parku.

Jutro se započinje limunom i vodom

Dokazano je da limun pomaže u otklanjanu suvišnih kilograma, čisti toksine iz organizma i kožu spolja. Najbolje je piti limunov sok pomešan sa vodom svakog jutra pre obroka radi ubrzavanja metabolizma i poboljšanja rada creva.

Nema hrane ispred televizora

Jedenje pred televizorom vrlo je loša i nezdrava navika koje bi se svakako trebalo rešiti. Izbegavajte jesti pred televizorom ili računarom, jer će vas to sprečiti neracionalnog prejedanja.

Kuvana hrana

Super je jesti u restoranu ili naručivati hranu, ali je za zdrav obrok neophodno i samostalno pripremanje hrane kod kuće. Pokušajte barem pet puta nedeljno kuvati i ne samo da ćete time uštedeti kalorije, već ćete uštedeti i novac.

Dovoljan broj obroka

Dva obroka dnevno nisu dovoljna za mršavljenje. Smanjenjem broja obroka činite veliku grešku, jer par puta jedete puno hrane. Umesto toga uradite suprotno, jedite više puta po manje, čime ćete organizmu reći da je sve u redu i da će imati dovoljno hrane, pa mu nisu potrebne masne rezerve.

Obavezno smanjiti alkohol

Alkohol goji. Čaša vina može imati istu količinu kalorija kao komadić čokolade, a flaša piva kao jedna kesica čipsa. Kako vreme prolazi, osobe koje uživaju u alkoholu dobijaju na težini, upravo iz kalorija iz alkohola.

Izbegavati prejedanje

Dijeta ne znači gladovanje, jer gladovanje znači prejedanje, a prejedanje znači gojaznost. Telo pamti, pa nema potrebe stvarati sebi veće probleme.

So dokazano goji

Prosečan stanovnik Amerike unosi duplo više soli u organizam nego što bi trebalo, što uzrokuje gojenje i nadutost, ali i otežava da izgubite kilograme. So izaziva glad i žeđ, tako da treba kupovati namirnice sa nižim procentom natrijuma i izbegavati hranu iz restorana. Efekti su veoma brzo vidljivi

Pored ovih pravila, važno je shvatiti da je našem telu potrebna fizička aktivnost kako bi pravilo funkcionisalo. U skladu sa tim pročitajte tekst Zašto treba brinuti o svom telu i kako, kao i Samo 10 minuta do zavidne figure.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ