fbpx
MAMA I DETE     01.08.2018.

DECA I ŽIVOTINJE – Bezuslovna ljubav

Postoji neka tajna veza između dece i životinja, energija koju razmenjuju čini da vam se srce ispuni toplinom, i u trenutku deluju tako slično – nevino, srećno, slobodno. Psiholozi smatraju da osim vremena provedenog s porodicom i u prirodi, svako dete treba da oseti čari druženja sa kucom, macom ili nekom drugom pitomom životinjom.

Brojne studije potvrđuju da kućni ljubimac u detetu budi posebnu vrstu ljubavi i osećaja, koju treba negovati, jer i te kako pozitivno deluje na njegov stav prema okolini. Ono što se navodi kao najjača spona njihove ljubavi jeste bezuslovnost, radost koju dele kada se ugledaju ili igraju zajedno. Ukoliko dete odrasta kao jedinac, posebno je važno ispuniti mu trenutke takvim osećajima, navode stručnjaci. Zašto? Zato što odnos deteta sa kućnim ljubimcem dovodi do razvitka empatije, odgovornosti i poštovanja, a te osobine mogu biti ključne za njegovo pravilno formiranje i rasuđivanje.

Empatija se rađa kroz razumevanje deteta da i životinje imaju osećanja i potrebe. Ono saoseća sa povređenim ili usamljenim životinjama, spremno je da im pokloni svoju pažnju, ljubav i vreme. Uporedo s osećajem empatije razvija se i brižnost koja je preduslov za formiranje zdrave i konstruktivne mentalne svesti kod deteta. Osim toga, deci vrlo brzo postaje jasno da su mnogo veća od životinja sa kojima najčešće imaju susret, a to su mace ili kuce, te nastoje da se prema njima odnose roditeljski. Lekcije o ljubaznosti i osećajnosti koje usvoje kao mali, do treće ili četvrte godine života, garantuju adekvatno uklapanje u predškolsku i školsku grupu. Takva deca su sposobna da svojim drugovima pruže pomoć, a da ništa ne traže za uzvrat.

Odgovornost kod dece koja imaju kućne ljubimce javlja se onog trenutka kada shvate koliko je važno da redovno hrane svoje kućne ljubimce, da im obezbede topao, čist krevet, svežu vodu i redovan odlazak u prirodu. U ovom slučaju mnogo toga zavisi i od roditelja koji treba da puste dete da se izbori s ovom vrstom odgovornosti, a ne da na sebe preuzimaju obavezu. Odgovornost utiče i na to da se deca osećaju zadovoljno, uspešno i ponosno jer su sami, bez mamine ili tatine pomoći, doprineli tome da njihov kućni ljubimac bude voljen i bezbrižan. Kroz obaveze prema kuci ili maci, mališani vrlo lako usvajaju i veštine samoorganizacije i upravljanja vremenom. Danas, kada sve više pažnje posvećuju mobilnom telefonu i društvenim mrežama, izvođenje psa u šetnju dovodi do toga da više budu u prirodi, na čistom vazduhu, što se manifestuje kroz bolje raspoloženje, koncentraciju, društvenu komunikaciju.

Poštovanje je nešto što odmah nauči svako dete koje odrasta sa mačkom, jer mačke su na svoj način vrlo posebne i zahtevne, te im se morate prilagoditi i poštovati njihove granice. Ono što mačke naročito cene jesu ljubaznost i nežnost, inače su moguće ogrebotine na rukicama. Životinje su vrlo uticajni učitelji i kada je reč o respektovanju različitih rasa. Recimo, kod pasa i mačaka razlikujemo mnogo rasa, boja, veličina, karaktera, a ipak, deca ih sve posmatraju na isti način, nevezano za to kako izgledaju. Njihov instinkt je takav da će s oduševljenjem prići svakoj životinji, bilo da je ona velika, mala, bela, crna, žuta ili šarena. Ista je situacija i kada se radi o životinjama koje su fizički trenutno ili trajno povređene u bilo kom smislu. Deca jednostavno nemaju predrasude niti očekivanja, odrasli su ti koji ih kreiraju.

 

Tekst: Bojana Lazarević

Fotografije: Ivana Vareško

Model: Nina Milovanović

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ