LEPOTA&ZDRAVLJE     07.12.2016.

Da li dovoljno često perete vaš grudnjak?

Nezamenjljiv deo odeće, grudnjak ili  brushalter, prvi put je nazvan aktuelnim imenom 1907 godine, u modnojBibliji, časopisu Vogue . Postoji više verzija o njegovom nastanku, ali najčešće se za primer uzima ona koja je usledila tek godinama kasnije, kada je Meri Felps Džejkobs, mlada američka partijanerka u svojoj 22-oj godini izumela i patentirala ovaj proizvod, bez kojeg milijarde žena danas ne može zamisliti svoj život. Popularnost ovog proizvoda se gotovo nikad ne ne dovodi u pitanje. Mnogobrojni modeli  (push-up, bez leđa, bez bratela, V izrez, višenamenski  i drugi) omogućavaju svakoj ženi da pronađe onaj koji najviše odgovara njenom tipu građe a i grudi, a da se istovremeno oseća udobno, seksi i zadvodljivo, šta god da obuče.

Suočene sa njegovom svakodnevnom upotrebom, pitamo vas – koliko često perete vaš grudnjak?

Upoznate smo sa činjenicom da prečesto pranje može da ošteti materijal i elastičnost veša, koja je neophodna za podršku grudi i  održavanje njihovog  pravilnog položaja.  U tom slučaju, prečesto pranje  vam može doneti više štete nego koristi. Stručnjaci se slažu da je grudnjake dovoljno prati  na svakih nekoliko nošenja, ali i zavisno od dnevnih aktivnosti i intenziteta znojenja. U odsustvu pojačanog znojenja savetuje se pranje nakon 3 do 4 nošenja ili pak desetak dana u proseku. Podrazumeva se da ćete u tom periodu izmenjati više modela, što će za svaki od njih značiti dugotrajniju upotrebu. Ukoliko ste ipak skloni pojačanom znojenju, savetuje se pranje nakon svakog nošenja, kako biste sačuvale zdravlje svoje kože i grudi. To će takođe ukazati na potrebu za nošenjem više modela grudnjaka, što uopšte nije loše jer danas možete uživati u najrazličitijim dezenima, bojama i materijalima. Ali, kad je reč o materijalima ne zaboravite da je pamuk u osnovi  najzdraviji za kožu vaših grudi, jer joj omogućava da diše.

Kada je reč o spotrskim grudnjacima, podrazumeva se da oni samom namenom zahtevaju češće pranje, od onih koji se nose u posebnim prilikama. Kako biste sačuvali vek trajanja grudnjaka, preoporučuje se pranje na rukama, sa blagim deterdžentom. Međutim, usled nedostatka vremena, nije na odmet ubaciti grudnjake u mašinu za veš, ali u tom slučaju pranje treba podesiti na neki od laganijih programa. Trebalo bi izbegavati mašinu za sušenje jer može oštetiti elastičnost i oblik  veša. Grudnjake bi trebalo položiti  na ravnu podlogu  u vodoravnom položaju, kako bi tokom sušenja zadržali svoj oblik.

Ono što je vredno pažnje i čime smo ovih dana posebno inspirisani kada je reč o ovoj temi  je i nova Victoria’s secret  kolekcija, koja će vas sigurno inspirisati da vodite računa o vašim grudnjacima sa posebnom ljubavlju i pažnjom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ