LIFESTYLE     16.03.2020.

Da li dobro igramo svoju ulogu drama queen?

Naši problemi su uglavnom naša projekcija stvarnosti, najčešće ih sami pravimo – smatraju ljudi koji su sposobni da objektivno posmatraju stvari. Kažu da mi prosto obožavamo da otežavamo svoje živote i da to radimo non-stop.

Ima nešto zabavno u tom stvaranju problema. Nešto nas vuče da to uvek iznova radimo. Neki od nas smatraju da zaslužuju da žive u problemima, da im to daje svrhu, tj. osovinu oko koje se vrti život. Volimo situacije kroz koje se teško prolazi, jer osećamo da nam to daje kredibilitet ljudskog bića.

Kada sami sebi pravimo probleme, onda smo baš mi ti koji mogu i da ih reše. Postavljamo filmsku scenu i radimo po sopstvenom scenariju znajući da ćemo proći kroz sve to. Svesno ulazimo u patnju da bismo došli do momenta kada ćemo samoobmanjivački reći – Ah, prošao sam i kroz ovo! Dokazao sam svoju jačinu. Otežavamo sebi da bismo posle imali dobar osećaj.

Ovo nas dovodi do zaključka da mi sami stvaramo i svoje pobede isto kao što pravimo svoje probleme. Pravimo bespotrebnu buku i oko jednog i oko drugog, preterujemo kao prava drama queen. Rešavamo besmislene probleme koji nas dovode do jednako besmislenih pobeda. Suštinski znamo da problem nema težinu, niti pobeda ima jačinu. Međutim, u tom procesu većina nas nalazi neku vrstu zadovoljstva u mučenju i pravljenju frke. Taj osećaj hrani neki deo našeg bića, jer da nije tako ne bismo ponavljali iste modele ponašanja.

Naš svet nije u našim rukama ili mi samo volimo da se pretvaramo da je tako?

Često bespotrebno brinemo, odbijamo da se menjamo i da prihvatamo stvari kakve jesu, dajemo svoju moć stvarima, ljudima, situacijama i onda se pravimo bespomoćnima. Kada dođe do toga da stvarno možemo nešto da rešimo i popravimo, pretvaramo se da to nije naša stvar, jer se nađemo na „nepoznatom terenu“.

Stvaramo sopstvene probleme u poznatim domenima kako bismo bili sigurni da možemo da izađemo na kraj s njima. Iako je bolno, to nas leči, umiruje i daje nam osećaj da držimo stvari pod kontrolom.

Nije strašno biti kraljica/kralj drame s vremena na vreme, ali pod uslovom da ne obmanjujemo sebe nego da nazovemo stvari pravim imenom i radimo ih ponekad. Sačuvajmo svoju snagu za rešavanje pravih problema i za uživanje u pravim dostignućima, razrešenjima i pobedama, a u međuvremenu uživajmo što više.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ