fbpx
MODA     08.06.2017.

CONVERSE – zvezda koja sija čitav vek na nebu mode

Converse ili takozvane starke, su od davnina u modi i jako se često koriste. Lako se kombinuju uz sve moguće kombinacije, od takozvanog „apa drapa“ pa sve do elegantnog stila.

Danas se mogu naći u mnogim bojama, poput potpuno crvenih, zelenih, plavih, žutih, itd. Šareni motivi, mešanje boja, pocepani teksas, nude priliku da uživamo u buntovnosti koju nosimo u sebi.

Neverovatno je da je to najčešće korišćen odevni predmet mnogih i vrlo rado im ustupamo mesto u našim cipelarnicima. Zanimljivo je da se starke mogu kombinovati uz razne pertle koje odudaraju od njihove osnovne boje i tako zapravo činimo naš stajling zanimljivijim i „nestašnim“.

Da li Vas je nekada zanimalo kako su zapravo postale modna ikona i u neku ruku „must have“?  One zu zapravo  stare čitav vek i imaju široku istoriju za sobom. Prvo preduzeće koje je plasiralo na tržište converse patike bilo je u Maldenu 1908. godine.  Proizvodnja, kao i sama prodaja na početku je bila i više nego profitabilna, međutim kada se proizvodnja preusmerila na izradu patika za košarku, niko nije ni pomišljao da će doživeti toliku slavu i postati svetska modna ikona!

Dizajniravši bele i crne conerse patike, Čak Tejlor je 1950.godine one su postale sastavni deo rokerske uniforme.

Prošle su kroz mnoge promene, ali su 1970.godine dobile ovaj klasičan dizajn kakav mi danas poznajemo. Jedna od dobro pozntih rečenica upućena Čaku, bila je:

„Možda je on bio košarkaški trener ili nešto. Ne znam. Napravio je jeftine patike.“

  1. godina bila je presudna za Converse, kada je kompanija postala oficijalni sponzor Olimpijade u Los Anđelesu. Međutim, nakon mnogih nagađanja da li je kompanija zaista bankrotirala, 2011.godine vest postaje zvanična. S obzirom na tadašnju popularnost All star patika, Nike kupuje ovaj brend i nastavlja sa prodajom i izradom mnogih modela koji su se vremenom sve više menjali. Cene su znatno skočile u odnosu na sam početak, ali to je donekle i bilo očekivano.

Danas, Converse All Star nose svi. One ne poznaju godine i nema granica kada je odabir dezena u pitanju.

Zvezde se ne gase nikada, sijaju i onda kada mi to golim okom ne možemo videti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ