fbpx
LEPOTA&ZDRAVLJE     05.08.2016.

Čarobni sastojak za čarobni izgled

Blistavi ten, vitka figura, sjajna i jaka kosa,  samo su neke od karakteristika azijske dame.  Nije tajna da lepota žene sa dalekog istoka proizilazi iz konzumiranja namirnice zvane pirinač. Pirinač je jedna od najrasprostranjenijih biljaka. U prirodi se može naći preko 10000 vrsta ove biljke. Pored svoje rasprostranjenosti, ima i izrazito lekovita svojstva. Pirinač je jedna od najdelotvornijih biljaka za dobar i mladalački izgled, zato se pored ishrane koristi se kao kozmetički i medicinski sastojak.

Pirinač najviše ima fosfora (116mg%) i kalijuma (98mg%), nešto manje sadrži magnezijum, kalcijum, mangan, gvožđe, sumpor, bakar, cink, kobalt, fluor. Vitamini B1, B2, B6 i vitamin E, takođe su prisutni.

Evo i nekoliko načina, kako da koristite ovu biljku za postizanje boljeg izgleda:

Tonik od pirinča za lice i kosu

Skuvajte pirinač, procedite ga, a zatim koristite pirinčanu vodu za umivanje. Važno je da nakon umivanja lice upije sastojke pirinčane vode. Pirinčanu vodu možete koristiti za kupanje, kao i pranje kose. Ona će učiniti da vaša kosa postane gušća, jača, zdravija i sjajnija. Pirinčana voda sadrži inozitol, ugljene hidrate, koji oporavljaju oštećenu kosu i štite je od daljeg oštećenja. Analiza pokazuje da inozitol ostaje na kosi i nakon ispiranja, što svedoči o njegovom zaštitnom faktoru.

2

Maska za lice i telo

Maska od pirinča priprema se veoma jednostavno. Tri kašike skuvanog i proceđenog pirinča, kašiku meda i kašiku mleka dobro izmešajte. Izmešane sastojke nanesite na čistu kožu. Ostavite desetak minuta dok sastojci upiju, a zatim isperite lice mlakom vodom. Ovakav tretman lica daće blistaviji sjaj i lepši izgled vašoj koži.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ