INTERVJU     05.10.2016.

Brana’s Divine World, Branislava Antović – intervju

Branislava Antović, autorka inspirativnog bloga Brana’s Divine World  i vlasnica kreativnog Instagram profila branyaudrey govori za JW magazim o sebi, svom blogu i blogovanju. Njen blog i Instagram profil predstavljaju oazu i utočište za ljubitelje kreativnih, poučnih i iskrenih priča. Jedinstven i prepoznatljiv stil pisanja i naracije predstavlja najautenticčniji ukras njenog bloga, te Instagram stories(a)  kroz koje svakodnevno možemo pratiti njen radni dan.

 1. Ko je Branislava Antović?

 bbn

Večito dete, sa ozbiljnim odnosom prema životu, nimalo romantičan melanholik, profesionalac i kampanjac, ljubitelj druženja ali i samoće, pobornik slobode sklon emotivnom vezivanju za ljude, stvari i periode. Dakle, ja sam osoba u kojoj su se srele mnoge suprotnosti, otud meni nije baš uvek lako sa sa mnom.

 

 1. Od kada se bavis blogovanjem? 

Od 12. oktobra 2010. godine, odnosno od dana kada sam pokrenula svoj blog i započela jednu od najlepših i najvažnijih avantura svog života.

 

 1. Kako je nastao (nekad Divine World of fashion) Brana’s Divine World?

Sasvim spontano i bez ikakvih ozbiljnih namera. U trenutku njegovog pokretanja, a bilo je to u oktobru 2010. godine, bila sam sveže diplomirani novinar, koji tek što je upisao mater studije i koji je bio željan kreative i prakse. Kako do nje nisam mogla da dođem klasičnim slanjem CV-a na različite adrese (ni na jedan poslat mejl nikada nisam dobila odgovor) rešila sam da stvari preuzmem u svoje ruke te da sama sebi stvorim prostor na kojem ću moći da se kreativno izrazim, pišem o svojim interesovanjima i svim onim sitnicama koje su mi bile zanimljive i vredne pažnje. Kako sam u tom periodu pratila nekoliko inostranih modnih blogova taj koncept mi je bio posebno privlačan, pogotovo što me je moda  oduvek interesovala, baš kao i pisanje o njoj. Međutim, već tada sam znala da će se moji postovi baviti i drugim, meni podjednako značajnim i interesantnim temama.

 

 1. Da li smatras da je blogerski rad napokon prihvaćen kod nas?

Da, mislim da jeste. Oni koji i dalje gaje predrasude i upućuje podrugljive komentare na račun blogerskog rada, samo su poprilično neinformisani i ne baš najbolje upoznati sa samom granom, njenim uticajem i velikim brojem kvalitetnih pojedinaca kojima je blogovanje postalo više od hobija. Čini mi se da su jutjuberi zauzeli mesto blogera, te da se oni sada suočavaju sa urođenim skepticizmom našeg naroda i da je sada na njih red da se izbore sa svim predrasuda i podsmesima. Verujem da je samo pitanje trenutka kada će se to i desiti.

nn

 1. Da li je moguće ostvariti zaradu baveći se blogovanjem?

Uz mnogo rada i truda, uz kvalitetan sadržaj, uz publiku koja će vam biti verna i uz kredibilitet koji je stvoren i potvrđen vremenom, blog može iz hobija da preraste u posao, i to posao od kojeg može da se živi. I da, blog pruža mnogo mogućnosti i prilika za specifična iskustva, ali sa druge strane iziskuje mnogo rada i potvrđivanja, te bilo kakva priča o lakoj i brzoj zaradi nikako ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Ujedno, blog vam može doneti priliku da ukoliko ne zarađujete od blogovanja dirketno, možete blogovanjem doći do posla od kojeg ćete zarađivati. U tom slučaju blog vam je poput virtuelnog CV-a, koji vam može pomoći da prezentujete svoje veštine, talente i umeća, te da se izdvojite iz mase vaših kolega i da se nametnete budućim poslodavcima.

 

 1. Odakle crpiš inspiraciju za sve što radiš (divne i kreativne slike, inspirativne postove na blogu, IG stories)?

U svojoj svakodnevnici. To je najveća istina. Najlepše ideje rodile su se iz najbanalnijih situacija, samo je potrebno pažljivo ih posmatrati i osluškivati. Sve je tu, na dohvat ruke, samo u žurbi to ne primećujemo. Na primer, kada sam svojevremeno šetala ulicom Kralja Petra primetila sam zanimljiv izlog. Zastala sam, osmotrila i shvatila da je reč o parfimeriji koja je na tom mestu već 60 godina. Sledećeg trenutka imala sam ideju o postu. Kada sam je realizovala bio je to jedan od najčitanijih i najvoljenijih postova na blogu.

Što se tiče modnih kombinacija, inspiracija stiže sa najrazličitijih strana – od društvenih mreža, preko aktuelnih trendova do ljudi koje srećem na ulicama grada kojim šetam. Opet, važno je pažljivo posmatrati, uočiti ono što će nam najbolje odgovarati i to izvući iz konteksta i prilagoditi sebi i svojoj pojavi.

 

 1. Šta predstavlja tvoju najveću motivaciju? Ko ili šta je tvoj „vetar u leđa“?

Rekla bih da je to nešto u meni, nešto urođeno. Nešto što me je oduvek teralo da sve što radim radim sa 100% snage, pažnje i volje. Naravno, nije sve to uvek davalo sjajan rezultat, ali uvek sam se istinski trudila da ga postignem. Jednostavno, mislim da sam genetski nasledila ambiciju, volju, želju i elan da stvaram i gradim svoj san.

 

 1. Omiljena knjiga?

’’Vreme smrti’’ Dobrica Ćosić

 

 1. Omiljena pesma?

          ‘’Just The Two Of Us’’, Grover Washington Jr

 

 1. Instagram profil koji tebe inspiriše?

Profil hrvatske blogerke Ljupke Tanevske @ljupka – prirodan, realan, životan i iskren.

 

 1. Poruka za sve mlade ljude koji žele da se bave blogovanjem?

Pišite blog kakav biste i sami čitali. Neka sadržaj bloga bude fokusiran na teme koje vas interesuju, inspirišu i o kojima imate šta da kažete. Pokušajte da se opremite što bolje u pogledu tehnike koja vam je neophodna kako biste brže i efikasnije završavali svoje blogerske obaveze. Obratite svu pažnju na vizuleni izgled svog bloga jer to je prvo na šta će i vaši čitaoci obratiti pažnju. Budite aktivni na društvenim mrežama jer to vam je osnovni način da doprete do što šire publike. Neka blog bude odraz vaše ličnosti, zato u njegovom vođenju budite što iskreniji i svoji jer sve drugo se vrlo lako prepozna i još lakše prezre od strane čitalaca. I najbitnije, ne računajte da ćete brzo i lako doći do zarade, jer mnogo vremena, rada i truda prođe od prvog napisanog do prvog plaćenog posta.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ