fbpx
LIFESTYLE     12.03.2019.

Botanička bašta

Bliži se proleće i evo jednog predloga za beg iz gužve, ali ne potpuni pošto ostajete tu gde ste, ali vas priroda oko vas razuverava u to da ste u centru grada.Botanička bašta se nalazi u Takovskoj 43 i ako ne znate gde da pobegnete, a da vam to ne oduzme previše vremena ovo je idealno mesto.Biljke i sva lepota su ta da vas zaštite od buke i prljavštine koje su svuda okolo.Kada sam prvi put bila u Botaničkoj bašti prvo što mi je palo na pamet jeste zašto ranije nisam došla i šta sam propustila, a drugo koliko je lepo ljudima koji žive u zgradama okolo i mogu da je gledaju sa terase ili da samo skoknu i čitaju knjigu na klupi u njoj.Pošto sve cveta u proleće, savršeno je vreme da udelite sebi trenutak mira u prirodi i uživate. Ne budite lenji i upoznajte je!

Davne 1889. godine na tadašnjoj periferiji Beograda otvorena je Botanička bašta „Jevremovac“, nazvana po imenu Jevrema Obrenovića, brata kneza Miloša. Ovo veliko bogatstvo našeg glavnog grada bilo je nastavak dela Josifa Pančića koji je odredio prvobitnu lokaciju bašte, pored Dunava, ali su joj poplave naudile, pa je ona krajem 19. veka dobila svoje današnje mesto u srcu Beograda. 

Staklenik Botaničke bašte „Jevremovac“ podignut je 1892. godine i prostire se na površini od oko 500 kvadrata. U njemu se nalazi preko 1.000, a na otvorenom prostoru Botaničke bašte se nalazi blizu 1.000 domaćih, evropskih i egzotičnih vrsta drveća, žbunja i zeljastih biljaka. „Jevremovac“ je nastavno-naučna baza Biološkog fakulteta. Odlukom Skupštine Srbije Botanička bašta „Jevremovac“ je 1995. godine proglašena spomenikom prirode i nalazi se u posebnom režimu zaštite.

 Postoji i Japanski vrt, dekorisan biljkama iz Zemlje izlazećeg sunca. U sredini je jezerce, a ono što je interesantno jeste da su projektanti uspeli da izvuku vodu sa oko 90 metara dubine, kako bi omaleno jezero bilo prirodno. Sa svih kontinenata možemo naći poneku biljku. Ovo neverovatno mesto u srcu Beograda predstavlja planetu u malom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ