LEPOTA&ZDRAVLJE     27.05.2017.

Aspirin u službi lepote

Aspirin nam je već poznat kao lek koji se koristi kod bolnih stanja, međutim danas vam donosimo neke druge načine za njegovu primenu. Lekovita komponenta aspirina, acetilsalicilna kiselina, pored toga što se primenjuje oralno, može se koristiti i za spoljašnju primenu.

 

Za kosu:

Ukoliko imate masnu kosu, usitnite 2-3 tablete aspirina i pomešajte sa svojim šamponom. Zatim, utraljte u kosu na uobičajen način i nakon nekoliko minuta temeljno isperite. Acetilsalicilna kiselina će otkloniti višak masnoće, a kosu učiniti mekšom i sjajnijom. Kako ne biste preterale, ovaj trik primenjute svakog drugog ili trećeg pranja. Ne koristite aspirin ukoliko imate suvu kosu, jer će je dodatno isušiti!

Za kožu lica:

Acetilsalicilna kiselina povoljno deluje i na masnu kožu. Ukoliko imate problema sa bubuljicama i viškom sebuma, isprobajte ovu „domaću“ masku. Usitnite 1 tabletu aspirina, zatim dodajte malo vode i kašičicu meda. Masku nanesite na lice, izbegavajući predeo oko očiju, i ostavite da stoji 10-ak minuta. Nakon toga isperite. Ovaj tretman za lice korisite najviše 2 puta nedeljno.

Postoje osobe koje su alergične na acetilsalicilnu kiselinu, te ukoliko niste sigurni da li ste među njima, masku prvo nanesite na nadlakticu i sačekajte neko vreme!

Za stopala:

Obzirom da je sezona pokazivanja stopala otvorena, ovaj recept će vam dobro doći. Napravite tinkturu acetilsalicilne kiseline tako što ćete usitniti 10 tableta aspirina i preliti ih sa 250ml 70% – nog etanola. Ostavite da odstoji 2 dana. Tinktura se nanosi na stopala uveče pre spavanja i ostavi do jutra. Naravno, možete noge umotati u kesu. Ujutru isperite i namažite stopala kremom. Nakon 10-ak dana rezultat će biti mekana i glatka stopala.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ