LEPOTA&ZDRAVLJE     03.04.2019.

April je mesec podizanja svesti o autizmu

Juče je obeležen Svetski dan osoba sa autizmom, a naša zemlja je bila obojena u plavo, kako bismo pružili podršku svima onima kojima je neophodna. Ljudi širom Srbije su pokazali da su spremni da prihvate razlike i pomognu. A, verujte, nekada je potrebna samo lepa reč kako bi se neka osoba bolje osećala.

Ujedinjene nacije su odredile da 2. april bude posvećen osobama sa autizmom, a glavni cilj je da se skrene pažnja javnosti na probleme i potrebe ovog dela populacije. Neretko se dešava da su žrtve diskriminacije i socijalnog isključivanja. Pet miliona obolileih od autizma ima u Evropi, ali za Srbiju nema preciznih podataka. Zvanične institucije pominju cifru od oko 2500 ljudi, zasnovanu na različitim spiskovima. Mada, udruženja roditelja dece sa autizmom govore o 70 000 ljudi, oslanjajući se, takođe, na svetsku statstiku, koja pokazuje da 1% stanovništva svake zemlje boluje od te bolesti.

Autizam je vrlo kompleksan razvojni poremećaj, a uzrok ove bolesti još uvek nije precizno definisan. Prvi znaci uočavaju se najčešće u drugoj godini života, a studije pokazuju da se češće javlja kod dečaka. Rano prepoznavanje dece sa spektrom autističnih poremećaja, kako se naziva još ova vrsta bolesti u naučnoj javnosti, kao i uključivanje u obrazovni sistem, od ključnog su značaja za njihov napredak i dalji razvoj. Na taj način im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život. Danas imamo osobe sa autizmom koje su završile škole, fakultete, rade ili perfektno sviraju neki instrument, slikaju, jer su autistična deca, često, i natprosečno inteligentna.

Kakvi su simptomi?

Postoji mnogo programa za pomoć i rad sa osobama sa autizmom, ali nijedan nije podjednako dobar i dovoljan za svakog pojedinačno. Zbog toga je veoma važno da se svakom detetu kreiraju individualni programi u kojima moraju da učestviju svi neposredno zainteresovani: osobe sa autizmom (koliko kod je to moguće), roditelji, članovi porodice, terapeuti i angažovani stručnjaci. Nega, podrška i podsticaj su jako bitni, jer oni mogu mnogo da postignu uz dovoljno pažnje!

Manifestacija je održana na Trgu Nikole Pašića, a mališani su zajedno oslikavali drvena jaja, slikali i vajali. Uživali su, uz slatkiše i sokiće, u nastupima dečijeg hora „Čarolije“, „Mini muzičke Akademije“ i Marije Serdar. A građani su na ceduljicama pisali poruke roditeljima kojima je autizam svakodnevnica. Ali, moramo naglasiti da se u mogim mestima u Srbiji obeležio ovaj dan, ne samo u glavnom gradu.

A kada je pao mrak, Beogradom je dominirala plava boja, kao simbol autizma. Skupštinu Srbije, Most na Adi, Palatu „Albanija“, fontanu na Slaviji i Pošte Srbije je obasjavala plava boja, a time je Beograd, kao i cela naša zemlja, pokazala da je sprema da prihvati razlike i pomogne.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ