fbpx
LIFESTYLE     28.05.2019.

5 načina da sprečite burno reagovanje u bilo kojoj situaciji

Problemi svakodnevnice mogu uticati na različite načine na naše postupke i ponašanje. Često se desi da u nekim situacijama reagujemo burnije nego što bismo očekivali i mi sami. Kako to sprečiti?

Ovo su neki od saveta:

1. Koliko je situacije ozbiljna?

Pravilo od 10 sekundi je uvek dobrodošlo! Uvek prvo udahnite i dobro razmislite šta treba da kažete, ma koliko situacija delovala ozbiljno. Jako je bitno da procenite ozbiljnost situacije i na osnovu toga reagujete.

2. Kakve mogu biti posledice reakcije?

Verovatno vam u trenutku besa to nije ni na kraj pameti, ali vratite se u realnost. Neke reakcije nas mogu koštati mnogo. U većini slučajeva uopšte nisu potrebne burne reakcije, zato umesto da uradite ili kažete nešto loše, razmislite o posledicama.


3. Da li biste bili ponosni na svoju reakciju?

Nekada nas ponese situacija toliko da se izgubimo i ne shvatamo koliko bismo se mogli osećati loše kasnije zbog nas samih. Da li je vredno reagovati burno, ukoliko će to kasnije loše uticati na nas?


4. Da li burno reagovanje može učiniti situaciju boljom?

Ukoliko je odgovor ne, sve vam je jasno. Ako reagovanje ne donosi bolji učinak, onda je nepotrebno.


5. Okrenite situaciju u svoju korist i razmišljajte vedrije.

Iako je u vašoj glavi u tom trenutku to nemoguće, učinite to. Imajte na umu da je to najbolje i da neka situacija koja je sada loša, kasnije će doneti nešto dobro.

Burne reakcije ne mogu donositi poboljšanje, naprotiv, mogu samo pogoršati stvari. Racionalnost, samokontrola, razumevanje i svesnost situacije su najbolji način za prevazilaženje problema.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ