LIFESTYLE     19.06.2017.

Znamenje beskonačne ljubavi- Tadž Mahal

Kao jedna od najznamenitijih građevina Indije, pa i sveta, Tadž Mahal (Taj Mahal), krije pored izuzetne vizuelne lepote, i mnoge druge zanimljivosti. Iako sagrađena između 1631. i 1654. godine, još je prilično očuvana, u Agri, u Indiji.

Ovo velelepno zdanje podigao je princ Hurem, iliti Šah Džahan, kako se kasnije zove, kada postaje car mogulske imperije. Za njega se veruje da je bio izuzetno surov, i da je na presto došao, ubivši svoju braću. Ali, poznato je i da je bio veoma velikodušan prema sirotinji, i poznat po dizanju raznih spomenika i hramova u Agri i Delhiju.

Ali, zašto je zapravo Tadž Mahal toliko jedinstveno i posebno zdanje?

Prema legendi, zavolevši devojku, po imenu Ardžumand Banu Begum, odluči da je učini svojom ženom. Ona dobija ime- Mumtaz Mahal, što znači- ukras palate. Verovalo se da je njihova ljubav toliko bila jaka, da ništa nije moglo da je pokoleba. Mumtaz mu je bila najveći životni pratilac, supruga, prijatelj, ljubavnica.Bezrezervno ga je volela. Plod njene ljubavi jeste bilo četrnaestoro dece, za njenog života. Rađajući ćerku, Gauharu, preminula je. Imala je izričitu želju, na samrti, da joj Šah Džahan izgradi zdanje vredno njihove ljubave, i kakvo svet još nije video. Nije mogao biti ravnodušan na poslednju želju njegove voljene, i otpočeo je planiranje dizanja znamenja njihove beskonačne ljubavi, njoj u čast. Njihova ljubav je bila inspiracija za dizanje Tadž Mahala. Okupio je oko 22 000 ljudi, da bi otpočeo gradnju.

Radilo se noću i danju. Beli mermer, žad, kristali, jaspis(dragi kamen), lapis( kamen mudrosti), karneol (dragi kamen), tirkiz i safir su predstavljali ključan materijal za gradnju. Dvadeset osam vrsta dragog i poludragog kamenja je ugrađeno u zidine. Šah Džahan je sve vreme nadgledao radove. Amanat Kam Širazi je bio glavni krasnopisac, i njegovo ime je urezano na vratima hrama.

Na ulazu u mauzolej stoji natpis: “ Dušo, odmaraj u umetnosti. Vrati se Gospodu u miru i neka On bude s tobom.“

 Godine, 1658. presto preuzima sin Šan Džahana, a on je stavljen u pritvor. Živeo je tako još narednih osam godina, i jedini pogled koji je odatle mogao da ima, bio je na večno prebivalište svoje voljene, Mumtaz.

Tadž Mahal čini pet elemenata poput glavnog mauzoleja, džamije, vrta, kuće za odmor i glavne kapije. Jedno je od sedam svetskih čuda.  I, ovo nije klasično arhitektonsko delo, kao većina građevina, već odiše ljubavlju i strašću, dvoje ljudi.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ