MAMA I DETE     16.03.2017.

Zlatna pravila vaspitavanja dece

Svaki roditelj ima svoj sistem vaspitavanja i odgajanja dece zasnovan na sopstevnim osećajima. Međutim, postoje vrednosti o kojima bi trebalo brinuti,kao što su: ljubav, poštenje, pravednost, ljubaznost, sposobnost razmišljanja i donošenja ispravnih odlukai odlučnost.

Najbolji način da se podstakne iskrenostkod deteta je da prvenstveno ljoditelji budu iskreniljudi, kako prema sebi, tako i prema drugima. Ako uočite da detenije iskreno, nemojte ga osuđivati, već mu pomozite da pronađe put kako bi saopštio istinu.

Nemojte biti ponosni roditelj, koji ne zna da se izvini detetu, već naučite dete da bude pravedno prema drugima. Najbolji način je da prvenstveno pokažete svoju pravednost i ukoliko ste pogrešiti u nečemu uputite reči izvinjenja.

Odlučnost je vrednost koju bi trebalo podstaknuti kod deteta od malih nogu. Najlakši način da to uradite je da izbegavate da donosite odluku u ime deteta, već da pitate dete za mišljenje i da ponekad detetu uputite pohvalu i podršku za donetu odluku. Ohrabrite dete da priđe igralištu, čak iako je stidljivo, nervozno ili uplašeno.

Naučite svoje dete da razmišlja o osećanjima drugih. Ako uočavate da dete nešto pogrešno radi i da to prouzrokuje veoma loša osećanja u vama ili u drugima,pokušajte da razgovarate sa decom o načinu da obostrano rešite problem.

Roditelji ponekad misle da su deca neraskidivo vezana za njih, to je tačno, međutim,kao i svako osećanje i ljubav zahteva negovanje. Pokažite više ljubavi detetu i izgovarajte češće reč “Volim te”. Što više zagrljaja i poljubaca dajete, vaš dom će biti ispunjeniji ljubavlju i srećom.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ