LIFESTYLE     11.08.2016.

Život u sadašnjem trenutku

“Moramo živeti samo u sadašnjosti. Juče i sutra ne postoje. Prošla sećanja, buduće čežnje , samo izazivaju nemir. Put smirenja je u posmatranju sadašnjosti i puštanju da ona bez remećenja pluta niz reku naše svesti.”
“Lečenje Šopenhauerom “ – Irvin D. Jalom

Sigurno ste do sad već čitali o značaju življenja u sadašnjem trenutku i čuli brojne savete o tome kako ne treba trošiti vreme na razmišlljanje o onome što je bilo ili što će tek biti. Kažu da sreću možemo pronaći samo u sadašnjosti i fokusiranju na ono što se trenutno dešava. Ali šta to u praktičnom smislu znači i da li se život u sadašnjem trenutku može naučiti?

Koliko ste puta, razmišljajući o obavezama koje vas čekaju u ponedeljak, uništili dragoceno vreme provedeno sa dragim osobama? Sedimo sa prijateljima, a u mislima smo već u sutrašnjem danu, zaokupljeni poslom koji treba obaviti. Slobodno vreme provodimo brinući se o onome što sledi a posao, sa druge strane, žurno završavamo, želeći da ti trenuci što pre prođu. Umesto da se opustimo, prekorevamo sebe zbog nečega što je bilo, punimo glavu mislima o prošlosti, o onome što definitivno ne možemo da promenimo.  Uskraćujemo sebi priliku da provedemo ispunjeno vreme sami ili sa osobama koje su nam bitne.

Kada smo svesno prisutni u sadašnjosti, više uživamo u hrani, poslu, slobodnom vremenu, životu uopšte.  Takođe, u značajnoj meri redukujemo nagomilani stres, postajemo produktivniji i spremniji za rad. Setite se samo kada ste poslednji put pomislili da ste baš u datom trenutku srećni i da biste želeli da taj trenutak traje zauvek? Tada ste sigurno bili prisutni u sadašnjosti, svesni onoga što se trenutno dešava, svesni onoga kako se baš tada osećate i kako na vas možda utiče postojanje i prisustvo određene osobe. Nažalost, u današnjem užurbanom svetu u kom svi negde jurimo kako bismo ostvarili zacrtane planove i ciljeve, mnogo češće se dešava da smo preokupirani mislima o svemu drugom samo ne o onome što se trenutno odvija.

Prvi i najvažniji korak, ukoliko želimo da nešto promenimo i da ne budemo žrtve prošlosti i budućnosti, jeste da postanemo svesni toga o čemu razmišljamo i da li smo prisutni u sadašnjosti ili se nalazimo negde drugde. Opomenite sebe i pokušajte da pomerite fokus na ono što se trenutno dešava, na ono što u datom trenutku čujete, vidite i osećate. Uvek će postojati misli koje će nam odvraćati pažnju i terati nas da se usmerimo ka njima, ali njihovo prevazilaženje i prisutnost u sadašnjem trenutku je potrebno vežbati.

Kada živimo u sadašnjem trenutku, u svemu više uživamo,pa i u najdosadnijim obavezama. Pokušajte to i sami – dok sledeći put kuvate, perete sudove ili brišete prašinu probajte da ne razmišljate o nečemu drugom i fokusirajte se na ono što radite. Takođe, kad god možete, pokušajte da ne radite više stvari istovremeno, već poklonite svu pažnju onome što trenutno obavljate. To će proizvod vašeg rada učiniti kvalitetnijim a vama će omogućiti da osetite užitak u onome što doživljate samo kao još jednu obavezu.

Pokušajte da imate barem jedan svestan obrok u toku dana. Kada nešto jedete, jedite polako i uživajte u svakom zalogaju. Budite u potpunosti svesni boje, mirisa i ukusa i da li vam neka hrana prija ili ne. Takođe, ukoliko provodite vreme sa nekim, fokusirajte se na ono što ta osoba govori, kako to utiče na vas i kakva osećanja ta osoba u vama izaziva, bila ona pozitivna ili negativna.  Na kraju, još jedan od praktičnih načina kako možete vežbati prisutnost u sadašnjosti jete meditiranje. Iako na prvi pogled deluje teško, meditacija će vam doneti mnogobrojne dobrobiti. Dovoljno je da za početak izdvojite nekoliko minuta svakog dana tokom kojih nećete raditi ništa već ćete se jednostavno koncentrisati na svoje disanje. Vremenom, vaše sposobnosti svesne prisutnosti će se poboljšavati, a vi ćete primetiti pozitivne promene.

Duboko udahnite i izdahnite. Postanite svesni vazduha koji udišete i njegovog prolaska kroz vaše telo. To je to – ništa se ne dešava sledeće. Ne žurite nigde jer se nalazite baš tu gde treba da budete i sve je onako kako treba da bude – uživajte u tome.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ