LIFESTYLE     19.04.2017.

Žene hirurzi protiv predrasuda

Zanimanje hirurga je jedna od profesija u kojoj još uvek dominantnu ulogu imaju muškarci. Taj trend je izražen kako u Americi, tako i na našim prostorima. Postoji podatak da u našoj zemlji na 15 muškaraca hirurga dolazi jedna žena hirurg. Ženski hirurzi kod nas i dalje pokušavaju da se dokažu da su jednako stručne kao i njihove muške kolege, ali to čine bez društvene podrške. Na tlu Amerike se žene aktivno bore protiv predrasuda u ovoj oblasti i u tome imaju sve veću podršku društva, uz zasluženo divljenje prema izboru humane profesije.

Jedan od primera te borbe je najnoviji trend gde se žene slikaju u krugu, kao da se nalaze iznad pacijenta u operacionoj sali. Trend je započet nakon što je ilustracija francuske umetnice Malike Favre postao naslovnica magazina New Yorker 3. aprila ove godine. Na ilustraciji se nalaze četiri ženska hirurga. Iako je umetnica želela da zabeleži „osećaj koji ljudi imaju dok ih drugi posmatraju kako gube svest“, rezultat ilustracije jeste osnaživanje ženskih hirurga širom sveta.

Tag #ILookLIkeASUrgeon je postao poznat na društvenim mrežama, a započela ga je Dr Susan Pitt, hirurg endokrinolog na Univerzitetu u Viskonsinu. Ona je pozvala svoje koleginice hirurge da postave istovetne fotografije kako bi „povećale vidljivost žena i drugih manjinskih grupa koje rade u oblasti koja je tradicionalno oblast u kojoj dominiraju beli muškarci“. Ne tako davne 1980. godine, procenat žena u hirurgiji bio svega 12%, ali se situacija promenila. Istraživanja govore da je 2009. godine taj procenat porastao na 30% i to je ohrabrujući podatak za sve žene koje žele da se bave ovom profesijom i koje ne žele da se usput bore protiv pogrešnih uverenja koje prate žene hirurge.

Žene se u našoj zemlji suočavaju sa velikim brojem zabluda i negativnih komentara, kako od muških kolega tako i od pacijenata koje nemaju poverenja u njihove sposobnosti. One se čak i tokom studija usmeravaju na druge, tradiconalno „ženske“ oblasti medicine, poput ginekologije i pedijatrije. Ostaje da se nadamo da će se situacija promeniti, kao i da će se broj ženskih hirurga u Srbiji povećati i da će one pokazati svoje znanje i stručnost.

Pogledajte i ovaj zanimljiv video i uverite se u to koliko su snažne društvene predrasude.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ