LIFESTYLE     08.03.2017.

ŽENA MESECA: prof. dr Ljiljana Mirković

Žene su se u današnje vreme, na mnogim zivotnim poljima izborile za svoja prava. No, kada spoznaju neku jaku i uspešnu ženu, to im stvara dodatni podsticaj da ne odustaju od svojih želja, nego da samo još više grabe ka njihovom ostvarenju.

S razlogom pokrećemo ovu temu, na današnji dan, tj. 8.mart, koji simbolično predstavlja pečat ženske populacije. Kao nešto jedinstveno, što iziskuje divljenje, poštovanje i pažnju.

U moru uspešnih žena današnjice, izabrale smo za vas jednu, koja je svoj život posvetila nama, ženama. Da čuva naše zdravlje, leči nas i doprinosi dolaženju novih života na ovaj svet.

Predstavljamo vam prof. dr Ljiljanu Mirković,  uspešnog i cenjenog specijalistu ginekologije i akušerstva. Zaposlena je na Medicinskom fakultetu, u Beogradu i Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. Pored svoje želje i ljubavi prema ovom poslu, uspešno je zaposlena kao profesor i načelnik odeljenja Akušerske intezivne nege. Medicinu je diplomirala sa prosečnom ocenom 10. Pokazujući se kao osoba od poverenja, i koja zna na pravi način obavljati svoj posao, zauzela je i mesto potpredsedniika Ginekološko akušerske sekcije Srpskog lekarskog društva. Da ne zaboravimo da kažemo da je i član Republičke komisije za unapređenje zdravlja omladine, tudnica i dece Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Udata je za prof. dr Darka Mirkovića i majka Stefana i Irine, što uvek sa ponosom ističe.

Verujem da je i vas, kao što je i nas zaintrigirala cinjenica šta sve može postići žena kada je sigurna u svoje snove, ciljeve i sposobnosti.

Postavljajući joj sledeća pitanja, želeli smo da dođemo do otkrića ‘tajne’ njenog uspeha i da vam rasplamsamo motivaciju i želju. Da vidite kako ona postiže da uživa i maksimalno se daje kroz svoj posao, a da je u isto vreme zadovoljna i ostvarena u mnogim drugim sferama života. Kroz njene odgovore uvidećete da ništa nije nemoguće, i šta je zapravo bitno u životu.

 

  1. Da li ste sebe oduvek videli kao ginekologa?

 Oduvek sam videla sebe kao doktora nauka,  ne kao ginekologa.  Moj otac je izgradio čaroliju oko doktorata, magistrature i obrazovanja. Meni je to postalo istinski važno, tako da sam mnoge stvari posmatrala kroz prizmu obrazovanja. To je put kojim se ređe ide, ali se ne stiče lako, preko noći i ne kupuje se. Govorim o stvarnom obrazovanju.

 

  1. S obzirom da ste zaposleni na raznim pozicijama u sferi ginekologije, da li je bilo potrebe da neku oblast u životu zapostavite?

 Nije bilo potrebno da se zanemari realan život. Naprotiv, mislim da je potrebno da se različiti segmenti života samo uklapaju, povremno prelivaju i jedan drugog dopunjuju. Tajna je u dobroj organizaciji, iskrenoj i kvalitetnoj posvećenosti, bez obzira da li su to deca, suprug, posao ili prijatelji.

 

  1. Koliko je potrebno truda uloziti, pored jake volje i želje da se napreduje na nekom životnom planu?

 Zaista verujem da je čovek kovač svoje sreće i da spremanje treba uvek početi u sopstvenom dvorištu. Nikada se ne ljutim na druge onako kako mogu da budem kritična prema sebi. Ne okrećem se previse unazad i uvek imam plan B.

 

  1. Kada ‘ispraznite baterije’ na poslu, kako uspevate ponovo da ih napunite i krenete u nove pobede?

 Ljubav, priroda, knjige i iskreni razgovor daju smisao životu, pokreću i leče fizički umor i profesionalnu opterećenost.

 

  1. I pored prenatrpanog rasporeda, Vi izgledate sveže, odmorno i prelepo. Kako to postižete? Šta je ono sto se uvek nalazi u vašoj torbi, bez čega ne izlazite iz kuće?

 I poslu je potrebno dati estetiku i lepotu žene. U torbi uvek nosim ruž ili sjaj za usne. Za make up mi je potrebno 5 minuta, koje uvek imam.

 

  1. Najčešća dilema ženske populacije, jeste, koliko bi zapravo često trebalo posećivati ginekologa?

 Jedanput godišnje ukoliko nema tegoba. PAPA test i transvaginalni ultrazvuk su preporučeni  minimum pregleda za  reproduktivno zdravlje žene.

 

  1. Kada je najbolji period za ženu, da se ostvari kao majka?

 Onda kada vaša lična sreća može da bude okvir u kome će odrastati dete. Deca vole srećne majke.

 

8.Šta biste Vi našim čitateljkama imali da kažete, da ih motivišete da grabe ka ličnom uspehu?

 Potrebno je izabrati profesiju u kojoj možete da napredujete i partnera koji se raduje vašem uspehu. Mislim da je ključ uspeha u ljubavi i posvećenosti.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ