LIFESTYLE     02.05.2017.

ŽENA MAJA: Žana Poliakov

Da li je i vama maj jedan od najinspirativnijih meseci u godini? Bude li vam se ideje za poduhvate na raznim životnim poljima? Osećate li tu snagu, lepotu i slobodu koju sa sobom nosi?

Ono što je nama sa ovim mesecom donelo sve navedene radosti i probudilo želju za napretkom, uzdiglo motivaciju na najviši nivo, jeste jedna dama, umetničkog i vedrog duha – Žana Poliakov.

S obzirom da je vođena svojom umetničkom stranom, završila je Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu. Bila prva urednica i pokretač magazina “Sensa“. Vodi se u analima novije istorije kao prva srpska blogerka, takozvana blogorodica jer ga je pisala na svom sajt cyberkuhinja.com kad blog nismo ni zvali tako. Bila je kolumnistikinja magazina Elle, pod imenom Soulkitchen  i Supernatural Office neko vreme piše kolumne za ‘Lepotu i zdravlje’. Autorka je bestseler trilogije o zbunjenosti (Lovemarks, I am love i Ona zna). Kao njene najprodavanije knjige pokazale su se motivacione knjige, SOULFOOD, uvod u srećniji život, 21 dan mind detox izazov i iBelieve in Magic&Love. Živi umetničkim, zabavnim i  slobodnim životom, ne vezujuću se za asfalt, gužvu u saobraćaju i kafiće, već provodeći dane u prirodi, na ranču. Ili na moru.  Preko zime u Evropi, ode u Aziju, voli da bude bosonoga kontesa tamo gde je toplo, gde se nalazi neko more ili neka fascinantna priroda.  Vodi mentorship program koji je individualan i traje 9 meseci za one koji žele da napišu svoje knjige, pronadju svoj autentični izraz i žive kreativnijim životom. Veruje da je kreativna i produktivna osoba  – sretna osoba. Ono što dodatno želite da saznate o Žani, možete pronaći na njenom sajtu www.zanapoliakov.com, na kojem se nalaze razne fotografije, tekstovi i informacije o njenom radu, a i kroz naša pitanja i njene odgovore…

 

  1. Šta Vas je podstaklo da počnete da pišete motivacione knjige, Soulfood?

Hm, pa ja ne pišem motivacione knjige. 🙂 Soulfood je nastao kao zbirka mojih uvodnika za magazin Sensa. Pre toga sam bila kolumnistkinja za magazin Elle, pre toga prva srpska blogerka ( to je i dalje smešno ) i pisala sam više na temu self-discovery i muško ženski odnosi, lični prostor otvoren za javnost, te kad sam postala urednica Sense valjalo je pisati te uvodnike. Novi izazov. Pošto nisam znala kako se pišu uvodnici pisala sam ih kao kolumne, kao self-discovery jer sam i sama učila, razvijala se i otkrivala kroz magazin. Uvodnik je ima o neku posebnu frekvenciju i čitaoci su ga zavoleli, jednako kao i ja. Rasli smo i otkrivali se zajedno.  Ispostavilo se da je moja lična priča postala motivacija i inspiracija za mnoge ljude. Nije mi to bila namera, jednostavno se desilo. Posle sam negde pročitala da što je priča ličnija to je univerzalnija.

Danas više nisam sigurna da toliko verujem u motivaciju, to mi nekako deluje na silu “make it happen“ , pa ćemo da se trudimo i borimo i biće teško, ali čeličimo volju. Karikiram, ali to je taj koncept baziran na egotripu, ne osudjujem i sama sam prolazila kroz tu fazu, danas nekako više verujem u to da “dozvolimo“ da nam se desi ono što srce sve vreme pokušava da nam kaže i da nas vodi a mi ne slušamo, ne čujemo jer imamo ciljeve kojima stremimo i ništa nas neće zaustaviti jer motivišemo sami sebe. 🙂

U prirodi ne vidim ništa da se muči i trudi, cvet ne može ništa drugo nego da cveta, kad mu za to dodje vreme. Cveta a nekada i miriše, neko daje i plodove.

  1. Da li verujete da idejama, stvarima treba da pristupamo po osećaju ili isključivo da se vodimo činjenicama?

 Svako od nas vidi svet onakvim kakav je on sam, što će reći mi i takozvane činjenice tumačimo na sebi svojstven način. Neko vidi problem, neko nepremostivu prepreku, a neko šansu i prostor za napredak. Mene uglavnom vode osećaji, taj gut-feeling je nepogrešiv čak i kad sve činjenice govore suprotno.

 

  1. Verujete li da je vredno baviti se stvarima koje vas ne čine srećnima, a nužne su za opstanak?

 Šta je vama vredno, šta je nužno za opstanak i šta vas ne čini srećnim? Ovo je set pitanja koje svako za sebe postavlja i definiše. Ja imam dodatno pitanje – a zašto morate da opstanete? Ko vam je to rekao?

Relax, nothing is under your control.

 

  1. Stvarate li sami svoja životna pravila?

 Niko od nas ne stvara ništa apsolutno sam.

 

  1. Da li verujete u bajke?

 A šta su zapravo bajke? Poučne priče sa hepiendom.

  

  1. S obzirom da živimo u svetu gde je masa stvari dostupna, i većina ima pravo na slobodu mišljenja, smatrate li da čovek može dovoljno da se zauzme za sebe i ostvari svoje zamisli?

 Ako ste živi i na ovoj planeti, imate sve. Pa niste došli bezveze. 🙂

 

  1. Šta mislite, kada čovek doživi istinski uspeh?

 Kad zaboravi na uspeh i preda se onome što radi, u šta veruje i zbog čega radostan jedva čeka da ustane ujutru. S tim u vezi, najuspešnija sam kao baštovanka, trenutno jedva čekam da ustanem i rasadjujem cveće i neke nove biljke, a uskoro kad ustanem iz kreveta odem u polje jagoda, strawberry fields forever, i uberem one koje su sazrele za mene tog jutra. Malo kasnije, u jutarnji ritual ubaciće se i trešnje a potom i maline.

Pretpostavljam da je uspeh kada dodješ u situaciju da prisustvuješ i imaš vremena da uživaš u čudima koje je priroda spremila za tebe. Nisu bez razloga dve najluksuznije stvari na svetu – tišina i vreme, nisam ja ovo rekla nego Tom Ford. Meni se dopalo. I dolazi od nekoga ko ima fantastičnu karijeru, uspeh, bogatstvo i dostignuća. A ipak najviše voli da boravi na svom ranchu i gleda kako trava raste – baš me osvojio time a ne svojim kolekcijama. Potom i svojim eksperimentom sa filmovima.

Dozvolio je sebi da udje u nešto potpuno novo i da bude početnik. To je, za mene, uspeh. Kad kreiraš ono što zamisliš. Stvaralački proces je nagrada sama po sebi.

 

  1. Šta je po vama, parametar uspeha?

 Svake sezone imamo neku reč koja post