LIFESTYLE     30.09.2016.

Zelena lepotica-Slovenija

Često se pitamo gde bismo mogli da pobegnemo na vikend, ali da bude blizu. Ova zemlja nam je u komšiluku a nudi brojne ponude za savršen beg vikendom i odmor od grada, posla i gužve. U daljem tekstu se zaljubite u ovu zelenu lepoticu i poželite da odete i otkrijete sve njene čari!

ljubljana

Još kao učenik osnovne škole učestvovala sam u projektima koje smo radili sa Slovencima. Tada sam se, po prvi put, susrela sa slovenačkim jezikom i kulturom. Moram priznati da sam bila iznenađena i oduševljena zemljom koja je nama tako blizu, a tako daleko. Kad kažem tako daleko, mislim na mentalitet i kulturu. Kao devojčici, to mi je sve bilo čudno pa sam težila da otkrijem svaki novi kutak te zemlje. Tako sam u tom period upoznala primorski deo Slovenije, kroz srednju školu Maribor a na fakultetu, studirajući slovenački, susrela sam se i sa ostalim delovima ove neobično lepe zemlje.

Zemlja kontrasta, zemlja hrane i vina, zemlja kulture i istorije, tako mala a tako bogata.

Na samo nekoliko stotina kilometara udaljena od nas ponudiće užitak po svačijoj meri. U samom srcu ove zemlje, naići ćete na njenu prestonicu-Ljubljanu. Glavni grad ove zemlje odiše mnoštvom građevina od kojih dah zastaje. Na trenutak ćete osetiti kao da šetate nekim biserima srednje Evrope. Kroz glavni grad Slovenije protiče reka Ljubljanica na kojoj se nalaze čuveni mostovi koji gradu daju poseban pečat. Mostovi Ljubljane pravo su čudo arhitektonskog sveta, a sve to možete posmatrati dok ispijate kafu u nekom od prelepih kafića smeštenih tik do reke.

bled

Na samom vrhu Ljubljane, na Ljubljanskom gradu moći ćete da uživate u neverovatnom pogledu koji se pruža. Ukoliko ste za mirniju varijantu odmora, Ljubljana je najbolja destinacija.

ljubljanski-grad

Slovenija je zemlja u kojoj za dva sata možete biti na moru, ukoliko vam dosade planine i obrnuto. Stoga ne čudi što je ova država sve češći izbor mnogih ljudi. Bilo da poželite da obiđete čarobni Bled ili da odmorite u zelenom ambijentu okruženi planinama-upustite se u avanturu! Zbog toga, ne čekajte da probate poticu, tradicionalni slovenački slatkiš, poput štrudle i da uživate u suhomesnatim proizvodima poznatih regija, dok guštate neko od vina po kojima je ova zemlja poznata. Mnogobrojne manifestacije i običaji u različitim krajevima Slovenije neće vas ostaviti ravnodušnim. Oduševiće vas i naterati da otkrijete još više. Svaki novi kutak uvertira je za ono sledeće što vas čeka na proputovanju kroz ovu nestvarnu zemlju.

piran

Svojim prirodnim lepotama, kulturom i tradicijom, dok putujete s jednog kraja zemlje na drugi, očaraće vas i naučiti mnogo čemu. Bilo da želite uživati u restoranu uz more, piti vino i uživati u morskim specijalitetima, ili se želite opustiti u termama, pođite i otkrijte ovu zelenu lepoticu prepunu kontrasta i ponuda od kojih će vam dah zastati. Tako blizu, tako lepa. Prekrivena snegom ili okupana suncem, ona vam pruža ljubav i vodi kroz nezaboravno putovanje i otkriće. Usudite se i otkrijte ljubav ove lepote!

 

Izvor fotografija: 
https://i.ytimg.com/vi/ikOC2i_M5ys/maxresdefault.jpghttp://www.kisforkani.com/wp-content/uploads/2015/09/k-is-for-kani-ljubljana-slovenia-tourism-travel-diary-guide-tips-things-to-do-blog-2-110.jpghttp://www.traveloutthere.com/files/photo_gallery/SetWidth1000-Ljubljanski-grad-Foto-Arne-Hodali2.jpghttps://s.inyourpocket.com/gallery/108186.jpghttps://travelslovenia.org/wp-content/uploads/2015/01/piran-tartini-square-summer.jpg
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ