LEPOTA&ZDRAVLJE     24.11.2017.

Zdravlje prije svega: detox program hladno cijeđenim sokovima

Detoks se preporučuje kod različitih stanja jer dozvoljava tijelu da se odmori i regeneriše. Kao kada vi imate slobodan dan na poslu, detoks zamislite kao slobodan dan dat vašem organizmu. Detoksikacija je prirodan proces neutralizacije ili eliminacije otrova iz ljudskog tijela. Otrovi (sve ono što može potencirati oštećenje tjelesnog tkiva) se hemijski pretvaraju u manje štetne materije, koje se potom izlučuju putem stolice ili urina.

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Detoksikacija organizma vam može pomoći  da vratite energiju i poboljšate zdravlje? Samo trebate uložiti malo vremena i truda da biste dobili odlične rezultate. Naš organizam je opterećen ne samo probavljanjem teške i nezdrave hrane. On takođe, mora da eliminiše pesticide, onečišćenja i toksične materije koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. Dodajte još i stres, prebrzi ritam života i manjak fizičke aktivnosti. Sve ovo može preopteretiti i oslabiti organizam i spriječiti njegov pravilan rad. Nepravilan rad organizma može uzrokovati manje tegobe, kao što su umor i pospanost, a kasnije i veće probleme kao što su depresija, prerano starenje i različite bolesti. Detoksikacija, ili čišćenje organizma, pomaže našem tijelu vraćanje prirodne ravnoteže. Ako ste stalno umorni, usporeni i imate lošu koncentraciju vjerojatno vašem organizmu treba čišćenje. Drugi simptomi viška toksina u organizmu: glavobolja, alergija, problemi sa kožom, zadah i neugodan miris tijela, rast Candide, depresije, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i gasovi, loša probava, debljanje ili prekomjerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje.

Ukoliko imate neki od simptoma, pravo je vrijeme da isprobate detox režim hladno cijeđenim sokovima. Zbog zagađenja vazduha koji udišemo i hemikalija u hrani i vodi koje unosimo, u tijelu se talože ,,toksini’’, kojih ono mora da se oslobodi s vremena na vrijeme. Zato je tu Mega Detox program. Obzirom da je taj negativni uticaj na organizam trajao godinama, potrebno je izvjesno vrijeme da se dovede u red. Ali je to moguće uraditi. Kada se osjetite loše, uradite detoks i biće vam bolje. Svi možemo da imamo koristi od čišćenja i obnove organizma. Kako izgleda ovaj program? Veče prije nego što krenete sa sokovima stići će vam isporuka sokova, za svaki dan 5 sokova. Sokovi mogu najduže da stoje 4 dana (nemaju konzervansa), tako da ako se odlučite za program od 5 dana, sigurno ćete imati 2 isporuke. Sokovi se piju po redosledu od 1 do 5 (svaka bočica je obilježena), na svaka 3 sata. Poslednji treba da se popije 2 sata pred spavanje. Između sokova pijete vodu ili čaj, a ako ne možete da izdržite savjetuje se uzimanje lešnika, jabuke i slično. Mega Detox je prvi nutricionistički detoks u Crnoj Gori, od 100% sirovih i, kad god je mogućee,organskih hladno cijeđenih sokova od povrća i voća koji će zamijeniti vaše dnevne obroke. Napravljen je da preporodi i alkalizuje vaš organizam, tako da ćete za vrijeme detoksa ovim sokovima u organizam unijeti velike količine vitamina, minerala i enzima, koji će se naći u krvotoku već poslije 3-5 minuta od konzumiranja. Vaš probavni sistem će se odmarati jer nema procesa varenja čvrste hrane, što omogućava da se energija koja bi se inače koristila za probavu koristi za detoksikaciju, obnovu i jačanje cijelog tijela.

Prvi sok, koji se pije u 9 sati ujutro, sadrži jabuku, spanać, limun, celer, đumbir, zelenu salatu i krastavac i iskreno, najteži je za popiti. Nakon njega, u 12h, pije se sok od ananasa, pomorandže, šargarepe, jabuke, limuna i kurkume. Popodnevni časovi rezervisani su za limun, đumbir i agavu (15h) i cveklu, jabuku, krušku i đumbir (18h). Poslednji sok, koji se pije u 21h, je ujedno i najljepšeg ukusa, a sadrži badem, vanilu, cimet i agavu.

Dužina detoksa zavisi od toga šta želimo postići. Trodnevni detoks će započeti proces oslobađanja od toksina i čišćenje  krvotoka. Petodnevni detoks može započeti proces izgradnje i jačanja imunog sistema, dok desetodnevni detoks zapravo može da spriječi zdravstvene probleme i podstakne borbu protiv mogućih degenerativnih bolesti. Često je pitanje kada je najbolje početi detoks. Svi smo mi različiti ali najbolje je držati se ovih smjernica: posle praznika, slava, putovanja, slavlja, stresa, uvijek kada se osjetimo umorno, teško, kada pretjeramo u hrani ili bilo kojoj vrsti konzumiranja. Sezonski je uvijek dobro uraditi makar 3 dana detoksa. Preporučuje se minimum od 3 dana mjesečno, iako bi 7 do 10 dana bilo optimalno. Takođe, moguće je uraditi i 1 dan svake nedjelje, kao i 3 dana svake druge nedelje. Važno je naći neku svoju mejru jer će tako vaš način života održati balans zdravlja i dobrih navika.

Kako je cijena sokova i cijele rutine od 5 dana prilično visoka (100€), postavlja se pitanje o opravdanosti narudžbine i pitanje: da li može drugačije? Iako je cijena na prvi pogled  velika, kada se oduzmu svi ostali troškovi hrane, posebno izlazci u restoran, ispijene kafe, vrijeme koje trošite za pripremu hrane i sve ostalo što nećete imati kao nedjeljni trošak, onda je cijena zaista i razumna, posebno ako uzmemo u obzir dobrobiti programa za vaš organizam. Osim toga, ovakva cijena te stvarno motiviše da ne odustaneš poslije 2-3 dana programa, onda kada ti se stvarno pije kafa i kada te pozovu na omiljeni ručak i kolač u omiljenom restoranu.

Fotografija: Nikola Radović

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ