LEPOTA&ZDRAVLJE     15.08.2016.

Zdravlje je u dobrom doručku

Nutricionisti se slaži da je doručak najvažniji obrok. Međutim, bez obzira na bitnost doručka i redovnu ishranu, ovaj obrok najčešće preskačemo, jer žurimo na posao, nemamo vremena za pripremu ili smo lenji. Šta se sve krije u doručku,  zašto je doručak važan obrok i zašto odmažemo sebi  neredovnom ishranom?

Ključ za dobro funkcionisanje krije se upravo u najvžnijem obroku, a nedostatak ovog obroka je jedan od razloga zašto smo često pospani i zašto nam u toku dana nedostaje energije i volje za rad. Nakon sna nivo šećera u krvi izrazito je nizak, tako da će doručak nadomestiti sve potrebne sastojke, koji su organizmu neophodni. Usled nedostatka doručka, sve propušteno morate da nadoknadite tokom dana, tako da će organizam svakako zahtevati više hrane, to podrazumeva više obroka u toku dana, pa je i unos količinski obimniji nego što je to organizmu potrebno. Preskakanjem doručka organizam manjka sa nutritivnim elemenatima.   Redovni doručak čini vas prvenstveno zdravijim i energičnijim, a značajan je I za održavanje koncentracije.  Pravilna ishrana reguliše metabolizam, što svakako ima udela i u regulisanju telesne težine.

Prema mišljenju nutricionista najvažije je da doručak bude što raznovrsniji, ali to podrazumeva unos hrane mora biti uravnotežen, što znači ni previše lagan, ni previše težak i obilan. Najvažniji je unos žitarica, koje pomažu u održavanju energije i koncentracije,  zatim unos protein,  koji su jako korisni, jer u toku dana najviše drže sitiost, i unos voća, jer je najveći izvor vitamina, što je organizmu preko potrebno. Prema nekim istraživanjima, nije greška za doručak pojesti samo voće bez unosa drugih sastojaka, jer naš organizam najbolje uzima vitamine i ono najzdravije iz voća u toku doručka. Ipak, većina će se složiti da bi idealan doručak trebalo da sadrži 30% skrobastih ugljenih hidrata (žitarice), 30% složenih ugljenih hidrata (voće), 40% proteina (jaja, sir, mleko, jogurt, orašasti plodovi, riba).

Ako manjkate sa vremenom za pripremu doručka, evo i nekoliko saveta, kako spremiti zdrav doručak brzo i jednostavno.

Corn flakes

1 banana

30 g jagoda

20 g borovnica

30 g kupina

100 ml mleka

30 g ovsene pahuljice

1 banana

50 ml sojinog mleka

80 g ribizli

30 g musli

yogurt with muesli and berries in small glass

100 ml sojinog mleka

1 banana

1 jabuka

30 g musli

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ