LEPOTA&ZDRAVLJE     05.09.2016.

Biljna apoteka – Zdravlje iz naše kuhinje

Zdravlje lako možemo održati sa prirodnim receptima koje nalazimo svakodnevno u našoj kuhinji. Nećete ni verovati koliko je bogata naša hrana, a da to nismo ni znali. Verovatno ćete mnogo saveta moći dobiti od vaših baka i majki, koje ljubomorno čuvaju svoje isprobane recepte.  Evo par primera:

health-010

Čaj od ječma za depurativnu terapiju da pročišćava telo. Sipati litar vode na 100 grama celog ječma, cveta i slezovog lišća i rabarbare (možete ih naći u bililjnoj apoteci ili zdravoj hrani). Kuvati 30 minuta, procediti i piti.

Lečenje metvicom (mentom)  protiv visokog krvnog pritiska. Čini se da je dobro piti čaj pripremljen mešanjem 50 g metvice koja se ostavlja s ruzmarinom 100 g i 100 g kadulje. Staviti jednu kašiku u šolju kipuće vode i piti ujutro.

Krastavci su poznati kao jak diuretik. Veoma se koristi u prirodnoj kozmetici, te se ceni zbog svojih svojstva. Njihova semenja smanjuju upalu u urinarnom traktu.

 Bosiljak za probavuDa bi se olakšala probava, piti nakon obroka čaj pripremljen s 25 grama maslačka, 25 g majčine dušice, 25 g matičnjaka. Uzeti kašiku ove mešavine i ostaviti 10 minuta u kipućoj vodi.

Zdravi bubrezi– kako bi osigurali dobru funkciju bubrega, u pomoć nam stiže peršun.  Sveže seckani, dodan na supe, umake ili ostala jela. Važno je da nije kuvan nego sveži i u izvornom obliku.

Za jačanje srca– Prema davnoj mudrosti, srcu koje ne radi pravilno, može pomoći lagano i sporo žvakanje suvog grožđa , na poslu ili drugim aktivnostima. Umesto deserta ili užine uzmite šaku grožđica i pomozite svome srcu da bude jače i zdravije.

 

Saveta je toliko puno, a beležnica naše bake je prepuna recepata.  Znajte samo da više puta rešenje se nađe u našoj kuhinji, a ne u apoteci.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ