LIFESTYLE     28.03.2016.

(Za)volite ono što radite

Nismo uvek te sreće da su nam obaveze ujedno i užici, pa one najmrskije često ostavljamo za kraj. Toliko bezvoljno o njima govorimo da podsvesno sami sebi pravimo još veći problem, koji zapravo i ne mora da postoji. 

Uporno odlaganje posla za koji znamo da nas neminovno čeka dovodi do panike i ogromnog pritiska, osećaja uzdrmane odgovornosti i opet, zanemarivanja ostalih obaveza. Uzročno-posledično, problem za problemom. Opšte je poznato da se pod pritiskom brže radi, ali ako bismo unapred razmislili šta nam je cilj i šta se može izbeći uz dobru volju i organizaciju, jedan nervni slom manje deluje primamljivo.

jk

Napravite plan rada i budite realni. Ambicija je dobra ako znamo da idemo u korak sa njom i budemo dovoljno uporni da je ostvarimo. Zato, za početak isplanirajte ono što možete da ispunite. Korak po korak, ali bar ste počeli. Kada vremenom steknete naviku, neće vam biti teško da obavite i veći deo posla od predviđenog, jer ćete biti zadovoljni do tada ispunjenim delom plana. Svakako, to sve podrazumeva organizaciju na vreme, da bi se sve moglo na miru rasporediti tako da se pritisak gotovo i ne oseća.

Nagradite sebe. Odredite vreme za rad i vreme za opuštanje. Pauza će mnogo više prijati ako znate da ste pre toga bili produktivni i odgovorni. Osećaj da smo sposobni čini da više cenimo sebe i budemo zadovoljniji. Spremite sebi omiljenu hranu, ili je čak naručite, da opuštanje bude maksimalno ispunjeno. U kupatilu napravite đakuzi, što da ne. Ali budite fer igrač prema sebi- ispunjen plan, onda zaslužen odmor.

njm

Kada plan postane deo rutine, dalje je sve jednostavnije. A pošto shvatite da sve može da ide manje stresnim putem, obaveza neće više delovati kao teret koji se vuče. Drugim rečima, stav prema preprekama i obavezama unapred određuje do koje mere će se one razrešiti.

mm

Kao rezultat testiranja vaših sopstvenih mogućnosti dobićete, pre svega, posao završen na vreme. Uz to će uvek ostajati prostora za druge aktivnosti, kojih nećete morati da se odričete kao kada se nađete u alarmantnom periodu pred krajnji rok. Ako vam ovo pođe za rukom, možete smatrati da ste otkrili tajnu uspešnih, što nikada nije ni bilo nešto komplikovano. Dakle, imamo li plan za sutra?

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ