LEPOTA&ZDRAVLJE     05.08.2016.

Zašto treba brinuti o svom telu i kako?

Da li volite sebe? Prvo i osnovno pitanje kojim se treba pozabaviti pre nego što se upustimo u avanturu otkrivanja sebe, svog tela i kako se pokrenuti za promene. Ako volite, recite sebi zašto da, a ukoliko ne volite recite zašto ne. Na ovaj način dobijate odgovor koji vam je neophodan za početak rada na sebi.

 

Koliko vam se puta desilo da osećate umor u svom telu, pa brže – bolje posegnete za kafom? Postoje ljudi, poput mene, koji zaista uživaju u ispijanju kafe, ali ima i onih koji je koriste kao sredstvo protiv umora. Koliko se puta desilo da ste mrzovoljni, nervozni, hronično umorni, pa brže – bolje posegnete za slatkišima ili napicima kako bi svom telu dodali energije? Osećate glad, a jele ste samo pola sata ranije, još jedan misaoni obrazac koji se kreira poput ovih prethodnih. Zašto zavaravamo sebe na ovaj način? Voleti sebe i svoje telo zapravo znači i brinuti o njemu. Bile svesne toga ili ne, vi ste odabrale svoje fizičko telo u kojem ste sada i bićete do kraja svog života. Brinuti o svom telu podrazumeva i aktivno raditi na njemu.

Body 1

  • Voda. Holistički pristup kaže da, pod broj jedan, svoje telo hidrirate dovoljnom količinom vode. Voda vam daje sve neophodne sastojke da budete zdrave, da funkcioniše hidriranost vaših ćelija koje će vam davati jasnoću uma, dovoljno koncetracije, neće vam padati krvni pritisak, imaćete potrebnu količinu energije da obavljate različite zadatke u toku dana. Moje iskustvo je pokazalo da kada pijete dovoljno tečnosti zamenjujete sve one potrebe koje su kreirane, uslovno, lažno, a o kojima sam govorila na početku teksta.

 

  • San. San je zaista veoma važan za vaše telo. Koliko god vam se činilo da nije tako i da spavajući koji sat više „gubite“ vreme, nije tako. Telu je naophodan odmor. San je pored vode najbitnija stavka za pravilno funkcionisanje. Ne upadajte u začarani krug dugog ili kratkog spavanja. Nije bitno koliko spavate, već šta radite dok ste budne. Uz san, preporuka je svakako i meditacija. Umirivanje uma u toku dana na 10 minuta može vam dati više energije od bilo kakvog spavanja. Kao što znate, kada duže spavate, više vam se spava. Još jedna od navika koju je neophodno promeniti. Šest do osam sati sna je i više nego dovoljno za pravilno funkcionisanje tela. Kadgod da legnete, navijte sat da zvoni za osam sati. Planirajte spavanje dok se ne naviknete da ustajete ranije.

Body 2

  • Hrana. Kakvu hranu unosimo i zbog čega se gojimo? Ukoliko izuzmemo sve patološke činioce prekomerne težine i shvatimo da je posredi psihičko prejedanje, onda nam umanjen unos količine hrane neće biti od velike pomoći. Ljudi koji imaju višak kilograma, zapravo štite sebe. Emocionalno unošenje hrane predstavlja zaštitu od emocionalnog povređivanja – komentara drugih ljudi, neprihvatanje okoline, stresne situacije, ljubavnih problema. U tom smislu je važno da spoznate od čega ste uplašeni, šta vas tišti i opterećuje. Kako sebe plašim i od čega pokušavam da se zaštitim? – pitajte se. Pronalaženjem kočnica, otpuštate emocije i spoznajete da ne jedete jer ste gladne, već jedete jer ste nezadovoljne sobom. Samom promenom navika, promeniće se i odnos prema telu. Istražujte, čitajte, edukujte se o hrani. Ono što vam mogu preporučiti je da zejtin zamenite nekim drugim uljem ili najobičnijom svinjskom mašću. Unos povrća uz svaki obrok ili van obroka se podrazumeva.

 

  • Fizička aktivnost. Najjednostavnije pokretanje fizičkog tela je šetnja. Šetnja podrazumeva da ćete izaći iz ustaljenog načina na koji reagujete vaše telo. Položaj tela će promeniti i tok vaših misli, energiju i emociju. Odbacite izgovore da nemate vremana za trening, da ste preumorne, zauzete, bezvoljne. Jedna mala „namerna“ šetnja do prodavnice koja nije ispod vaše zgrade će promeniti misaoni obrazac koji se podmuklo kreirao u vašem umu govoreći vam da nešto ne možete, jer … pa hiljadu izgovora. Ne, ne upadajte u tu zamku! 5 minuta šetnje, plivanja ili laganog džoginga će pozitivno uticati na vaše fizičko telo, ali i na um.

Body 3

Voda, San, Hrana i Fizička aktivnost su jednostavno segmenti koji moraju biti obuhvaćeni ukoliko želite da brinete o svom telu, izgubite prekomernu težinu ili dodate koji kilogram. Ovo nisu nikakva ustaljena pravila po kojima treba živeti, ali je neophodno poštovati ih kako bi vaše telo bilo vitalno, puno energije i u službi vašeg ovozemaljskog života.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ