LEPOTA&ZDRAVLJE     28.07.2016.

Zašto semenke kajsije ne treba bacati i za šta su dobre

Kajsija, koštuničava voćka koja potiče iz Azije, spada u omiljeno sladunjavo voće većine nas.

Pored direktnog konzumiranja, od njih se često pravi džem, slatko, sokovi, kolači i kašice. Ko ih jako voli sa nestrpljenjem čeka njihovu sezonu i ide u lov na njih. Mekane i slatke, često mogu da budu i dobra zamena za čokoladu, kad je ne smemo ili nam nije pri ruci.

Ali, da li ste znali šta se zapravo krije duboko u kajsiji, u onom delu koji olako eliminišemo i bacimo? Da li ste znali koliko čuvara našeg zdravlja poseduje jedna semenka ove narandžaste i slatke voćke?

U celoj priči, Vitamin B17 ima važnu ulogu. Pomaže i generalizuje da se ogranizam oblikuje i sačuva od nepoželjnog gosta našeg tela(karcinom). I ako semenke kajsije spadaju u prirodnu alternativu, to ne znači da treba preterivati i biti previše slobodan u vezi konzumiranja. Kao u svemu, tako i u ovome treba imati mere.

Dakle, izmerite svoju težinu i podelite za 2,5 i toliko semenki pojedete dnevno. Promene ćete videti u smislu boljeg emotivnog osećaja, dobijanje dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, mirniji san, bolji rad metabolizma i što je najvažnije sačuvaćete svoje telo od najmisterijoznije i najteže bolesti dvadesetprvog veka.

Semenke kajsije vrlo su gorke i pomalo teže za ljušćenje, ali, kada posle prve nedelje shvatite koliko vam prijaju, a nesvesno vas čuvaju, konzumiranje će vam preći u naviku kao šolja kafe ujutru. Da li se sada pitate gde ih možete nabaviti kada nisu sezone kajsija ili da li sada treba da kupujete tone kajsija samo da bi došli do smeneki? Ne. Svaka bioradnja ili jednostavno zdrava hrana poseduje te semenke. Vrlo, vrlo su jeftine, a već smo rekli, koliko su zapravo korisne i zdrave.

Zato, nema više čekanja, trk u najbližu zdravu hranu, po dozu semenki i šaku zdravlja!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ