LIFESTYLE     10.09.2016.

Zašto je važno formalno obrazovanje?

Od malena nas uče koliko je bitno biti pismen i obrazovan.  Motivi i krajnji ciljevi obrazovanja su individualni, ali se uglavnom svode na proširenje postojućeg fonda znanja  i bolje zaposlenje. Ipak,  čini se da je trenutni sistem vrednosti uspeo da unese niz nesigurnosti i nedoumica na ovu temu. Najglasniji su oni koji su zbog  neuspeha odustali od svog  daljeg studiranja ili oni koji se u tako nešto nikada nisu ni upustili. Pa se tako sve češće daju čuti rečenice poput  „Možeš tu diplomu da okačiš mačku o rep“ ili „Dzabe si studirao ako nemaš vezu“ .

nn

Koliko je to istina na svakom od nas je da proceni, a ovo su samo neki od razloga zašto je formalan vid obrazovanja bitan:

  1. Čovek koji ne uči nikada neće moći da napreduje o kom god životnom polju da govorimo. Baš kao što se fizički razvijamo od bebe do zrelog, odraslog čoveka, neophodno je da  radimo i na svom intelektualnom usavršavanju.
  2. Procenat ljudi koji su samouki i kojima nije potrebna pomoć prilikom usvajanja znanja i veština izuzetno je mali. Upravo iz tog razloga fakulteti postoje kako bi motivisali i one manje talentovane u njihovom razvoju.
  3. Fakultet vam nudi širu sliku svega, sa svakom novom stranicom bogatiji ste i kvalitetniji, spremni da mudrije rezonujete.
  4. Prilikom zaposlenja, vaša diploma kao dokaz znanja koje ste usvojili može vam otvoriti brojna vrata. Većina poslova danas zahteva posedovanje diplome.
  5. Koliko god da vam se čini da će vam posao ukrasti neko ko ima „vezu“, to nije razlog da prekinete vaše obrazovanje. Osoba koja je dobila posao preko „veze“ uvek ima limit do kog može napredovati, jer ni njena „veza“ neće biti večno zaposlena. To nije slučaj sa obrazovanom osobom, jer je znanje jedino što nam uvek ostaje.
  6. Ako se ono što nosite sa fakulteta svodi samo na broj naučenih stranica, onda je vaše studiranje možda i bilo uzaludno. Kvalitetno obrazovanje je mnogo više od naučenog gradiva. Fakultet nije kurs niti obuka za određeni zanat, on vas uči žrtvovanju, disciplini, kako da organizujete svoje vreme, podnošenju neuspeha i priprema vas za to da život ne mora uvek biti fer.
  7. Sve i da se nikada ne zaposlite u struci za koju ste se obrazovali, verovatnoća da ćete naučeno negde primeniti izuzetno je velika. U najmanju ruku, naći ćete se nekada u društvu u kom će se na tu temu govoriti, a vi nećete biti nemi posmatrač.
  8. Rad na sebi kroz obrazovanje podiže nivo vašeg Više ćete vrednovati sebe, znajući šta ste uspeli da ostvarite.
  9. Kroz obrazovanje u čoveku se budi društvena svest, on se podstiče na samoizražavanje, duhovno i intelektualno se razvija i priprema za dalji život kroz koji će sam učiti.
  10. Jer „Svrha obrazovanja je pretvoriti ogledala u prozore“.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ