LIFESTYLE     21.06.2016.

Za mene – viski

Možda izgleda čudno da kao svoj prvi članak izaberem temu pića. Ja, jedna žena. Mlada. Uspješna. Ostvarena. Ma, i da izgleda, onako, što se narodski kaže „odokativno“, nije da me je briga. Ali baš. Smatram da, iako sam žena, imam pravo da imam poroke – jedan ili toliko da kroz njih i jedino mogu da opravdam stvarnost koju stvaram i sebi i oko sebe. Ne želim da budem po šablonu „žena, majka, kraljica“. Pre svega, ja sam kraljica – u svetu koji sam sebi stvorila, a zatim i ljudima koji mi život znače. Zatim sam majka – ne u onom pravom smislu reči koji proističe iz biološke potrebe ili iz društveno-normativnih obaveza; majka sam jer brinem, bezuslovno, srcem koje krvari za ljudima i željom da svima bude bolje. A zatim sam žena – na kraju, bez tačke. Onako kako svaka od nas samu sebe definiše. Bilo ovlaš, pogledom u ogledalo ujutru pre spremanja za posao i haos koji traje 24 sata. Ili u trenutku kada biramo dobitnu kombinaciju za to veče. A posebno onda kada mislimo da nemamo snage više, i ne verujemo više u sebe, a shvatimo da smo jače nego što smo ikada i mogle da spoznamo.

viski

I tako ja volim da se hvalim da sam žena. Tačnije veoma sam ponosna na svoje bubice, ludosti, specifičnosti; svoje krpice, šnalice i mašnice; svoje loše strane i svoje dobre, ali i one koje tek treba da otkrijem; na ono što jesam i što nisam. Posebno na ono što mi daje neizmernu snagu, što je moja najbolje čuvana tajna, što me čini drugačijom. To ima svaka od  nas, skriveno nekad dublje, nekad odmah ispod trepavica, ali odatle crpimo svu našu snagu i sa tim tajnim oružjem stupamo gordo napred. Ovo naše tajno oružje se manifestuje na razne načine, u zavisnosti od situacije u kojoj nam je potrebno. Kod mene se, jednostavno, zna na namahe manifestovati mojom pasijom za dobrim viskijem. Čistim, nerazblaženim.  Uglavnom irskim, onda kad tražim resetovanje; u posebnim prilikama i single malt. Kada se osećam luckasto, pikiram blend; kada slavim druge ljude, burbon. Kada sam tužna, stavim kocku leda. Čak isprobam i koktel, onda kad mislim da je sve već rečeno i da nema dalje.

vvv

Pročitam zabrinjavajuće često profilisanje žena koje piju viski, ili barem koktele koji sadrže viski. Nejasno mi je potreba obaveznog razvrstavanja u kategorije po uzročno-posledičnoj vezi „ako__, onda___“. Odbijam da prihvatim da moja najbolja drugarica ne želi niti može da pije išta drugo bez špricer; ili moja mama Baileys, ili moja kuma kajsiju. Niti želim da propagiram vrlo neugodnu ideju da je u alkoholu rešenje, i da žene koje ne piju su slabije od ovih koje imaju visok prag tolerancije. Samo želim da znam da sve mi, kakve god izbore imale, kakve god greške pravile, kakve god odluke donosile, naše su, i čine nas jedinstvenim.

Tako da- za mene jedan irski single malt, da nazdravim svima vama. I za život mi koji biramo.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ