LEPOTA&ZDRAVLJE     21.07.2016.

Volite svoj duh i telo- 10 benefita joge

Joga ne predstavlja samo vid fizičke aktivnosti, spiritualnog prosvetljenja ili mentalnog razvoja, već stanje duha i način života. Stoga su i benefiti joge mnogostruki i utiču pozitivno na naš život u dužem periodu. Veliki broj ljudi vidi sličnost u pojedinim pozama (asanama) joge sličnost sa pojedinim vežbama iz baleta, pilatesa, pa čak osnovnim vežbama pre i posle treninga profesionalnih sportista. Za vas smo pronašli 10 ključnih benefita joge koji su do sada dokazani kroz brojne studije i istraživanja širom sveta.

e

  1. Povećana fleksibilnost – postoji veliki broj asana koje zahtevaju značajnu fleksibilnost, koja zauzvrat dovodi do smanjenja rizika od povrede tokom vežbanja.
  2. Pravilno držanje – mnogobrojna istraživanja su pokazala kako se vežbanjem joge jačaju mišići leđa i stomaka, to dovodi do smanjenja bolova u leđima i poboljšanja držanja.
  3. Poboljšana cirkulacija i smanjenje krvnog pritiska – istraživanja su pokazala da pravilan način disanja, koje je obavezan i integralan dio joge, dovodi do boljeg transporta kiseonika kroz organizam, i rezultira boljom cirkulacijom.
  4. Poboljšan balans – određene poze zahtevaju stajanje na jednoj nozi, inverzije tela i održavanje celog tela na dve ili čak jednoj ruci. Vremenom postanete veoma stabilni i sposobni da održavate ravnoteži u bilo kojoj situaciji.
  5. Povećana snaga – joga zahteva držanje svoje celokupne težine u produženom trajanju, nekada i po par minuta. Sposobnost da to uradite zahteva visok stepen snage i idržljivosti
  6. Sticanje kondicije i trošenje kalorija – pojedine verzije joga stilova predstavljaju tipičan kardio trening- za sat vremena Bikram joge možete potrošiti i do 450kcal, a sa Vinyasa jogom i do 550kcal. Ako još trenirate 3 puta sedmično, velika je verovatnoća da ćete uspeti da steknete kondiciju pravog sportiste za manje od 3 meseca
  7. Oblikovanje tela – jedan od osnovnih postulata joge je kretanje kroz poze koje su prirodne za telo, i same vežbe kreiraju vretenaste i izdužene mišiće, čime vaše telo takođe postaje vretenasto i oblikovano na najprirodniji način
  8. Jačanje kostiju i smanjenje upale mišića – vežbe izdržaja, odnosno održavanja svoje težine u jednom položaju stavljaju značajan pritisak na mišiće i samim tim i na kosti. POjedine vežbe istezanja pomažu kod otpuštanja zadržane mlečne kiseline u mišićima koja je odgovorna za upaljenost mišića.
  9. Nereagovanje na stres vežbe joge uključuju meditaciju i vežbe disanja, koje same po sebi imaju cilj da smire naš um i naš duh i da nas relaksiraju, napune energijom i učine snažnijim i svakodnevnim negativnim i stresnim situacijama. Mnogobrojna istraživanja su pokazala kako na neurološkom i biohemijskom nivou vežbači joge ne reaguju na stres u opsegu u kojem reaguje bilo koja druga osoba.
  10. Mentalna snaga – kada kombinujete jogu i meditaciju na dnevnom nivou, osetićete da vremenom postajete snažnija, stabilnija i smirenija osoba, puna pažnje, strpljenja i neverovatne unutrašnje snage. Potrebno je samo da imate volju i rešenost da praktikujete jogu barem pola godine da uvidite kako postajete bolja verzija sebe.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ