LEPOTA&ZDRAVLJE     08.03.2017.

Vitamin K u službi zdravlja

Vitamin K je veoma značajan za zdravlje kostiju, srca, krvi, funkciju mozga, menstrualne bolove i sprečavanje pojave raka, a njegov nazivodnosi se na porodicu jedinjenja u koju su uključeni: vitamin K1, vitamina K2 i vitamin K3. Nedostatak vitamina K može imati velike posledice po zdravlje, a neki od znakova i simptoma su: pojava modrica, krvarenje iz nosa ili desni, jaki menstrualni bolovi, pojava krvi u urinu, obilno krvarenje iz rana.

Dnevni unos ovog vitamina prepisuje se u zavisnosti od starosti i pola, kao i u zavisnosti od stepena nedostatka ovog vitamina, zato je najbolje da ništa ne činite na svoju ruku, već da se obratite lekaru.

Pored lekova ili ampula koje sadrže vitamin K, prirodni izvori ovog vitamina su zeleno povrće (kelj, spanać, zelje, blitva, prokelj, karfiol, peršun, brokoli, zelena salata itd.), drugi izvori su:mladi luk, šljive, krastavci, goveđa jetra, zeleni čaj, riba, jaja, sušeni bosiljak, fermentisanimlečni proizvodi, kao što su jogurt i sir.

  • Jedna od primarnih funkcija vitamina K je da reguliše zgrušavanje krvi, jer krvotok zahteva određeni skup molekula koji kontinualno cirkulišu.Isto tako, vitamina K pomaže prenos kalcijumatelu, koji je potreban za regulisanje krvotoka.
  • Igra glavnu ulogu u poboljšanju zdravlja kostiju i smanjuju rizika od preloma. Ljudi sa adekvatnim količinama vitamina K imaju veću gustinu kostiju, a niski nivo vitamina K vezan je za osteoporozu.Vitamin K je posebno važan za žene u postmenopauzi, koje su u rizičnom periodu pojave osteoporoze.
  • Pomaže u regulisanju niskog krvnog pritiska i omogućava da srce slobodno gura krv kroz telo.Ovaj vitamin pomaže u smanjenju upala i štiti vene i arterije. Adekvatna količina ovog vitamina u telu smanjuje šanse od pojave srčanog udara.
  • Vitamin K je efikasan u borbi protiv raka debelog creva, želuca, jetre, prostate, zbog svojih antikancerogenih svojstava.
  • Nedostatak vitamina K može dovesti do ekstremno teškog krvarenja tokom menstruacije, koje može izazvati velike bolove i grčeve.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ