LIFESTYLE     01.07.2016.

Vino i muškarci

Okupane svežinom letnje noći, opijene  slatkoćom vina i mirisom ušećerenih jagoda , nogu naslonjenih na obod terase, slavimo što nije padala kiša, i što je tako dobro vino bilo na nekom sniženju. Kome treba veći povod. Pričamo o tome kako bi bilo dobro da brushalteri izađu iz mode, kako cigarete (koliko god nezdrave bile) povećavaju žensku senzualnost, ukoliko dotična ima ‘onajnekistav’, i kako je pesma Desanke Maksimović ‘opomena’ pisana baš za ovo veče i saksofon čiji umirujući zvuk dopire iz dnevne sobe. Uz radostan klik otvaranja, nova flaša je dočekala svoj red..

large (1)

-Navuci tu haljinu, zašto si je uopšte kupila kad ti je velika?!
-A odneću je kod krojača, samo malo da je suzi, i skrati taj tu deo, biće božanstvena.
– Umesto da kupiš neku koja ti je taman, ti moraš da popravljaš. To smo ti mi, žene. Obožavateljke svega što nije taman. Tipična ženetino jedna.
-Šta da radim, kad mi se ono što se nudi, a da je mojih mera, ne dopada. Uvek ono što je namenjeno drugima. Ček’, mi i dalje pričamo o haljinama, ili sam u zabludi?
-Kakav mora da bude tvoj idealan muškarac? Reci mi.
-Naravno da nije bila haljina u pitanju. Hmp, pa.. Lep, ali ne na onaj tipičan način, već onako harizmatičan, čudno-lep-muževan. Da se interesuje za sve i svašta, da uvek ima šta da kaže, da bude muško-muško, nikako one poluisfeminizirane stvarčice, ali da ima i onu latino stranu. Znaš? Da me nakon odgledane  utakmice sa ortacima odvede na plesno veče, nauči me tango, čvrsto me drži oko struka i gleda pravo u oči. I da me želi mnogo, opipljivo. I da zna sa decom, verovatno. Da, i to.
– Zašto me taj opis podseća na nekoga, khmkhm? Poenta je da kada naiđeš na nekog takvog prođeš pored njega, ne daš mu šansu, ili ipak daš i odustaneš pod izgovorom ‘previše je savršen ili dobar’. Kaaaakooo neko, čoveče, može da bude previše savršen. Odbijam to da prihvatim. Tu je samo naša polupanost problem. Naša mistična privlačnost ka oštećenom, ka nesavršenom, ka onome što će biti povod nemira i nesanica. Iako svima pričamo da samo hoćemo stabilnost i oslonac, kada to i dobijemo uživamo neko vreme i onda počinje da nam fali nešto, nismo srećne. Znaš, mazohisti smo mi. Srećne kad smo nesrećne.
– Upoznaš ga, kliknete, dopada ti se, ali si neodlučna. I onda on kaže ključnu stvar: ‘Ja sam loš. Povređujem ljude’ ili ‘Nemoj da me zavoliš’. I ti se upecaš. Zato što je takav, i ne krije to. Kaže ti da te upozori, da znaš, da se opere unapred, da budeš spremna ili još bolje ako nisi dorasla da pobegneš. Hej, lepak! Pametna devojka će se okrenuti. Neka baš blesava će pokušati da menja. A neka takva kao ti reći će da joj to ne smeta. Da joj je lepo, da je bitan trenutak, da zapravo ništa ne očekuje, da ga prihvata takvog kakav jeste. Ali moraš da priznaš da ti to izrečeno uvek stoji negde u podsvesti?
-Ne. Ne očekujem ništa. Živim u sadašnjosti.
-Ti si žena. Ne laži sebe. Ako ništa drugo, pomirila si se sa tim da će neka od tih mračnih stvari isplivati kad tad. A u sebi se nadaš da neće. I zato i ostaješ. Ne želiš da popravljaš, ali izgaraš za tim da se popravi sam. Da ti budeš pokretač njegove želje da bude nešto što nije. Zbog tebe.
-Ne.
-Dobro. Živeli onda za neiskrenost!
-I za želje koje krijemo same od sebe. Živeli!

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ