LEPOTA&ZDRAVLJE     28.04.2017.

Vežbe protiv bolova u leđima

Nedovoljno aktivnosti, predugo sedenje za kompijuterom ili na poslu, najčešći su uzroci bolova u leđima.Sa ovakvom vrstom bola sve češće se susreće ne samo starija, već i mlađapopulacija. Nekada je bol prolazan, međutim nekada bol u leđima može napravite velike smetnje. Istezanje i poboljšavanje cirkulacije u kičmi i nervima jedno je od osnovnih metoda za sprečavanje bola u leđima, a mi vam predstavljamo sportove koji vam mogu biti od pomoći:

 

  • VEŽBE ISTEZANJA

Svako može imati koristi od istezanja mišića leđa, nogu, zadnjice.Jačanje mekih tkiva oko kičmenog stuba posebno je važno za bol u leđima, koji najčešće nastaje usled nedovoljne aktivnosti. Osobama sa postojećim bolova u leđima ponekad je potreban duži vremenski period da osete boljitak. Istezanje i druge vežbe za jačanje trbušnih i leđnih mišića značajne su za otklanjanje bola. Imajte na umu da program istazanja i vežbi za jačanje tela treba primeniti u skladu sa vašim potrebama, bez forsiranja i prevelikog napora u vežbanju, kako rezultat ne bi bio kontraproduktivan, zato je najbolje da se posavetujete sa lekarom ili fizioterapeutom,kako bi primenili najbolji set vežbi.

 

  • JOGA

Primena joga kod pacijena sa bolovima u leđima pokazala je moć drevne prakse, koja naglašava istezanje, povratak energije i jačanje tela, kao i fleksibilnost.Uvek je dobra ideja da pitate svog lekara pre početka novog kondicionog režima, pogotovo ako ste skloni bolu. Važno je da se u jogu ne upuštate sami, jer ova tehnika izlečenja zahteva i secifično disanje i jako precizne pokrete, zato se opredelite za instruktora za iskustvom.Joga nije dobra ideja za osobe sa jakim bolovima, međutim ako je reč o povremenom ili hroničnom bolu, primena može biti veoma korisna.

  • PLIVANJE

Jedan od  najboljih i najefikasnijih načina da pomognete vašim leđima i smanjite bol jeste plivanje. Za razliku od trčanja ili mnogih drugih oblika aktivnosti koje mogu da budu prilično naporne, plivanjemne stvarate napor u vašim leđima i kičmeni stub ne trpi, naprotiv, vaše telo se u vodi oslobađa stresa. Vodaposebno smanjuje stres na zglobovima i kičmenom stubu, što omogućava da se telo opusti. Ovaj vid relaksacije je jako značajan, jer su leđa pod bolom izuzetno napeta i stegnuta i metod opuštanja i oslobađanja mišića napetosti je neophodan. Međutim, kao i kod svih oblika vežbanja, treba biti oprezan i sa plivanjem. Mnogi potezi i pokreti u bazenu mogunapraviti dodatni problem. Kao i sa svakim sportom, ne činite ništa sami, već se posavetujte sa stučnjacima, koji sigurno imaju pravu terapiju za problem.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ