Saveti doktorke Nevene     08.12.2016.

“Vampirski lifting” ili “šarena laža”?

Akronim PRP znači Platelet Rich Plasma tj. plazma bogata trombocitima, popularno se naziva još i “vampirski tretman” ili “vampirski lifting”. U pitanju je procedura u kojoj se koristi sopstvena plazma obogaćena trombocitima i faktorima rasta. Možda ova procedura na prvi pogled deluje u najmanju ruku čudno, zapravo je u pitanju potpuno logičan način podmlađivanja tkiva.

Zašto baš trombociti? Trombociti su krvne pločice koje se pod određenim uslovima aktiviraju i potom oslobađaju brojne faktore rasta. Ove stimulišuće aktivne supstance podstiču proliferaciju fibroblasta i keratinocita koji proizvode kolagen i keratin, glavne gradivne elemente kože. U ovom procesu dolazi i do stvaranja novih krvnih sudova (neoangiogeneza) čime se poboljšava cirkulacija a time i oksigenacija ćelija. Stimulisanjem matičnih ćelija u dermisu podstiče se sinteza kolagena i ekstraćelijskog matriksa, čiji glavni sastojak predstavlja hijaluronska kiselina. Neokolageneza i povećana koncentracija novostvorene hijaluronske kiseline smanjuju dubinu postojećih bora i vraćaju koži izgubljeni volumen. U običnoj krvnoj plazmi ovih krvnih pločica ima oko 6% dok prilikom dobijanja PRP taj procenat raste na 94%.

Prvo da napravimo bitnu razliku između klasičnog sistema za vađenje krvi  (običnih epruveta) koji se koristi svakodnevno u laboratorijama, i posebno patentiranih kit-ova (kompleta) kojima se dobija plazma obogaćena trombocitima. Ukoliko vam je neko jeftino naplaćivao vađenje krvi u najbližoj laboratoriji, potom ubrizgavao pod kožu i nazivao taj tretman PRP tretmanom, žao mi je, ali bile ste prevarene. U ovom slučaju zaista vredi parola “koliko para toliko muzike”. Obzirom da na tržištu postoje različiti kit-ovi kojima može da se radi PRP tretman , jako je važno da se raspitate i koji proizvođači imaju najviše uspeha u ovom tretmanu odnosno ko je patentirao  ovaj proizvod.

Sama procedura bi trebalo da izgleda ovako: vaš lekar je procenio da nema trenutnih kontraindikacija za izvođenje ovog tretmana, pregledao je vašu krvnu sliku čime se uverio da je broj trombocita u granicama referentnih vrednosti, čime se garantuje i efektivnost tretmana, i isključio mogućnost trenutne infekcije. Kada vas je lekar upoznao do detalja sa izvođenjem procedure, prelazi se na vađenje male količine krvi i njeno centrifugiranje. Dobijeni PRP se mezoterapijski ubacuje u kožu. Kako bi tretman bio manje bolan, na tretirano mesto se prethodno nanosi lokalni anestetski krem. Cela procedura ne traje duže od pola sata, ali adekvatna priprema pacijenta zahteva dodatno vreme te se za ovaj tretman izdvaja najmanje 60 do 90 minuta. Eventulne nuspojave su hematomi tj. modrice koje prolaze nakon nekoliko dana.

Da li je vampirski tretman prema tome samo još jedna “novotarija” čiji će trend uskoro da prestane? Mislim da to nije slučaj. PRP tretman u različitim modifikacijama postoji još od 1970. godine i nalazio je svoju primenu u različitim granama medicine od fizijatrije i ortopedije preko stomatologije, hirurgije i najzad dermatologije. Postavlja se pitanje zašto je PRP tretman postao odjednom toliko popularan? Težimo da koristimo organsku hranu, za negu lica i tela neretko biramo organsku kozmetiku, pa zašto onda ne bismo odabrali najprirodniji način podmlađivanja bez neželjenih efekata? Sve više težimo što prirodnijim izvorima aktivnih principa koji će pomoći da vrate vreme unazad, ili makar da ga zaustave na kratko. Zato je PRP tretman potpuno logičan izbor, ukoliko ga radite na siguran i proveren način.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ