LEPOTA&ZDRAVLJE     04.07.2016.

Uticaj sna na kvalitet kože

Ne postoji bolja antisters terapija, bolji odmor i bolja stvar koju možemo da učinimo za svoje zdravlje i lepotu – njegovo visočanstvo san!

San je neophodan za naše telo. Ovi trenuci odmora koji predstavljaju 1/3 našeg života, pomažu telu da vrati svoju snagu, mozgu da konsoliduje pamćenje… i da čuva naše zdravlje. Danas je poznato da nedostatak sna ima brojne negativne posledice: gojaznost, dijabetes, visok krvni pritisak itd., ali takođe i ubrzava proces starenja. Naučnici su nedavno dokazali snažnu povezanost između kvaliteta sna i mladalačkog izgleda/lepote naše kože. Zaključci doneti od strane istraživača Medicinskog centra univerzitetskih bolnica u Clevelandu (Ohio, SAD) dokazani su i izjavama 60 žena u dobi od 30 do 49 godina. Ove volonterke su odgovarale na 19 standardizovanih pitanja kako bi ocenile kvalitet svog spavanja (trajanje, buđenje, nesanice, itd.). Žene kod kojih se ispostavilo da imaju slab kvalitet sna, ujedno su pokazivale i više vidljivih znakova starenja kože (opuštena koža, gubitak elastičnosti, više bora i nepravilne pigmentacije) u odnosu na žene koje su spavale kvalitetno.

tumblr_m9e94tVnm21qiis88o1_1280

Naime, 2 sata manje sna svake noći može nas učiniti 4 do 5 godina starijima nego što jesmo. S toga je neophodno da se tokom noći dobro naspavamo. Tokom dana naša je koža zauzeta odbranom od negativnih spoljašnjih faktora (UV zračenje, zagađenost, stres, hladnoća, vrućina…). Tek noću tokom sna ona konačno ima priliku da popravi i obnovi oštećenja, pa se zato i detoksikacija kože odvija noću. Prvi ključni korak kvalitetnog obnavljanja ćelija jeste oslobađanje ćelija od ćelijskog otpada, svih delova koji su pretrpeli oštećenja tokom dana, kao i od nakupljenih toksina. Tek se nakon ovog pročišćavanja ćelije mogu multiplikovati. Detoksikacija kože neophodna je svakoga dana zato što, jednako kao i naše telo, ćelije naše kože tokom svog rada proizvode ćelijski otpad, čak i ako se nalaze u čistoj, nezagađenoj okolini. Te male fabrike rade celi dan, proizvodeći energiju i stvarajući proteine. Ali njihovi sastavni delovi lako se mogu iscrpiti. Tokom svog rada oni neizbežno proizvode otpad, s toga se čak i u jako čistoj okolini, ćelije kože imaju potrebu da eliminišu ovaj otpad (procesom ‘samočišćenja’), pre nego se što se obnove.

U zagađenoj okolini, ćelije kože ne samo da moraju ukloniti svoj ”prirodan” otpad, već i toksine i teške metale iz okoline, kao i molekule oštećene delovanjem slobodnih radikala.
Sve navedeno govori u prilog tome da kreme za lice možda ne znaju da li je dan ili noć, ali naša koža to svakako zna! Beauty sleep nije mit, a kako da sanirate „posledice“ ubrzanog tempa života, nedostatak sna i tragove umora na licu pišemo vam uskoro.

 

 

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ