LIFESTYLE     17.09.2016.

Uređenje prostora: industrijski stil sa fazonima pedesetih

Jesen nam se polako, ali sigurno probližava i vreme je da osvežimo naš životni, ali i radni prostor. Zaboravite na lepršavu belu i vesele jarke boje, i pothranite elemente mornarskog stila – okrećemo se popularnim modernim trendovima koji su već duži period tu oko nas. Industrijski stil uređenja prostora, bilo životnog, komercijalnog ili radnog, je trenutno najpoznatiji stil u svetu, i zbog svoje jednostavnosti i zbog svoje funkcionalnosti. Ovaj stil promoviše elemente industrijske revolucije i materijala koji su bili praktično simboli razvoja u dvadesetom veku: ogoljene cevi, prisutnost metala, posebno čelika i bakra, rustični drveni elementi u polu-raspadnutom stanju, i naravno „popucali“ i nemalterisani zidovi.

1

Ove sezone je industrijski stil još više akcentovan elementima stila koji je bio popularan sredinom prošlog veka – u arhitekturi poznat i kao Bauhaus i Internacionalni stil, a u dizajnu kao Art Deco. Internacionalni stil počeo se širiti iz svog epicentra u Njemačkoj i Francuskoj po Sjevernoj i Južnoj Americi, Skandinaviji, Velikoj Britaniji i Japanu, i i počeo je masovno primenjivati aluminijum i plastiku u elemente i gradnje i dizajna. I baš kao kod industrijskog stila, staklo i čelik, u kombinaciji sa manje vidljivim armiranim betonom, postali su omiljeni materijali tog stila. Moglo bi se čak reći da je Internacionalni stil svojstvena oda periodu industrijske revolucije i načinu gradnje iz tog perioda.

2

Poznata imena svetskog dizajna, kao što su Gropijus, Ims, Nogući, ostavila su ogroman pečat u ovoj industriji, pa se i danas mogu naći komadi nameštaja koji nose njihova imena. Ti komadi nameštaja predstavljaju spoj funkcionalnog, modernog ali i udobnog, makar se radilo i o veštačkim materijalima, kao što je plastika, mada je u velikom broju slučajeva prirodna koža i dalje bila materijal br. 1.

3

Šta, onda, karakteriše, ovu modernu fuziju dva prepoznatljiva stila? Što više plemenitih metala, od rasvete (1) do stolica (2); geometrijski oblici i simboli (3), pa makar i na slikama i fotografijama; elementi nameštaja ravnih, čistih linija, po mogućnosti od drveta (4); upotreba stakla na mikro (5) i makro nivou, kao i upotreba plastike (6) i metala (7) ali samo kod sitnijih, dekorativnih elemenata.

4

Ono što dobijamo je enterijer koji je prozračan, svetao, i daje osećaj slobode, sa površinama u potpunosti lišenim ornamentaa i nepotrebnih ukrasa, i osećaj da u 21. veku imate mogućnost da se konstantno vraćete prošlim erama.

5 678 9

 

Izvori fotografija: http://cdn.home-designing.com/wp-content/uploads/2012/10/1-Central-fireplace-design.jpeghttp://interiorcollective.com/wp-content/uploads/2014/03/Get-the-Look-Industrial-Meets-Mid-Century-Modern-on-the-Interior-Collective-2.jpghttp://twincitiesdesignscene.com/wp-content/uploads/2010/02/prod1608047_av4.jpghttp://cdn.decoist.com/wp-content/uploads/2014/03/Beautiful-dining-space-with-Eames-molded-chairs.jpghttp://www.californiahomedesign.com/sites/default/files/styles/zoomtour/public/tour/mattson-creative-2.jpg?itok=QY_OKO4A
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ