LIFESTYLE     11.07.2016.

Upoznajte sebe

Često  kada želimo da pokažemo koliko nas neko dobro poznaje ili ne poznaje, merilo je ‘znaš me kao što znam sam sebe’. Zašto? Zato što smo samo mi ti koji zalazimo u najskrivenije kutke, znamo svaku misao, onu koju nikome nikada ne bi smo priznali. To što znamo sve te stvari, ne znači da smo svesni sebe. A to je ključna stvar. Često smo u stanju da stvorimo pogrešnu sliku o sebi, bilo zato što ne vidimo neke karakterne crte koje posedujemo, ne prihvatamo da čujemo kada nam drugi kažu, ili nam je prosto lakše da održavamo iluziju da smo onakvi kakvi zapravo samo želimo da budemo. Imamo izgrađene stavove o većini stvari, o trenutnim političkim dešavanjima, o muzici, o tome šta bi smo nekada u budućnosti voleli, i tako dalje. Mislimo da smo u stanju da damo odgovor na sve. Onda neko postavi neko jednostavno pitanje, za koje svi mislimo da je najlakše dati odgovor, a desi se to da se zamislimo, i da zapravo ni sami ne znamo šta bi smo rekli, ili bar ne na prvu loptu. Postoje pitanja koja možda olako shvatamo, ali koja svako sebi u nekom momentu treba da postavi, i dobro razmisli šta će odgovoriti. Ako pitate sebe čega se plašite, možda će prvi odgovor koji vam padne na pamet biti neka buba, letenje, vožnja rolera.. Ali zakopajte ispod površine, možda se i sami iznenadite onoga što otkrijete. Samim tim što ćete bolje upoznati sebe, bićete sposobniji da se nosite sa životom, znajući granice i mogućnosti. Znajući slabosti moći ćete da ih sakrijete, da ih savladate, radite na njima. Neke skrivene čežnje možda otkriju nove horizonte…

IMG_1441

Ovo su neka pitanja koja ja lično smatram ključnim. A vi na vaš spisak možete dodati sve čega se setite i započeti istraživanje.

 1. Koje su moje prednosti?
 2. Koji su mi kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi? I na koji način se mogu realizovati?
 3. Ko mi najviše znači?
 4. Oko čega sam zabrinuta?
 5. Koje su moje vrednosti, šta je ono u šta verujem? (Pritom se to ne odnosi na religiju).
 6. Kada bih imala samo jednu želju, kako bi glasila?
 7. Gde ili sa kim se osećam najbezbednije?
 8. Da se nisam plašila, mogla sam ……? I da se sada ne plašim …….. (čega?), mogla bih?
 9. Koji je moj najveći uspeh do sada?
 10. Šta volim u vezi svog posla, a šta ne?
 11. Šta moj unutrašnji kritičar ima da mi kaže?
 12. Da li sam introvertna ili ekstrovertna?
 13. Koja mi je najsrećnija uspomena?
 14. U vezi čega sam strastvena, šta me budi u svakom smislu?
 15. Kada sam neraspoložena, volim da..?
 16. Znam da sam u stresu kada se ponašam..?
 17. Moja omiljna boja? Knjiga? Pesma? Životinja? Jelo? ( Možda zvuči kao dečiji dnevnik, ali verujte da većina ljudi nema, i ne zna odgovor na ova pitanja).
 18. Koji je moj najveći poraz?
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ