LIFESTYLE     15.07.2016.

Umetnici stigli na Mećavnik- danas počinje četvrti Boljšoj festival

Četvrti muzički festival Boljšoj počinje danas, u petak, 15. jula na Mećavniku i trajaće do nedelje, 17. jula. Festival Boljšoj, koji je osnovao naš proslavljeni reditelj Emir Kusturica, odvija se uz podršku Gasprom Njefta i bazira se na takmičarskom i revijalnom programu.

Umetnici, takmičari, članovi simfonijskog orkestra „Boljšoj“ kao i tenor Zoran Todorović, dirigent Srboljub Dinić i pijanista Juri Rozum, juče, u četvrtak, stigli su na Mećavnik. Danas, u popodnevnim časovima, očekuje se dolazak violončeliste Nareka Haknazarijana kao i našeg proslavljenog violiniste, Nemanje Radulovića.

Emir Kusturica i Juri Rozum

Emir Kusturica i Juri Rozum

Svečano otvaranje festivala počeće večeras od 21 čas a zatim će celovečernji koncert održati naš proslavljeni tenor Zoran Todorović uz pratnju simfonijskog orkestra Boljšoj pod dirigenstkom palicom Srboljuba Dinića.

Zlatnu, srebrnu i bronzanu matriošku, pokušaće da osvoje 65 takmičara iz Srbije, Republike Srpske i Rusije a o najboljima odlučiće žiri koji čine ruski pijanista Juri Rozum, dekan Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Ljiljana Nestorovska i profesor Zoran Komadina.

IH2A9270

Svake godine, festival Boljšoj razvija i širi svoj sadržaj. Prošle godine festival je u takmičarski program uvrstio učenike iz Rusije kao i osnovao svoj simfonijski orkestar koji čine mladi muzičari, učenici i studenti. Ove godine, Boljšoj uvodi majstorske kurseve gde će proslavljeni umetnici, učesnici revijalnog programa, Nemanja Radulović, Narek Haknazarijan, Zoran Todorović i Juri Rozum, prenositi svoje bogato iskustvo mladim talentima.

Cilj Boljšoj festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija Gasprom njeft, jeste promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije. Pored toga, kompanija Gasprom njeft na ovaj način nastoji da pruži podršku jačanju prijateljskih veza Srbije i Rusije.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ