LIFESTYLE     29.06.2016.

Umesto što bežiš, vrati se

Sećate li se kako ste kao deca pričali na svom izmišljenom jeziku? Ili ste nalepnicama sa voća nadograđivali nokte? Jedan kutak i par prekrivača iz kuće gradili su pećine, dvorce, čudesa! Niko bogatiji nije postojao kada se izreže novac od papira. I niko srećniji.

O, silne su se kafe ispijale iz bakinih šoljica, dosipajući iznova i iznova vodu sa slavine. Bilo je toliko stvarno, da smo gotovo osećali miris i toplotu prave kafe, od koje je mogao porasti rep. Deluje li vam smešno takvo sećanje? Ili izaziva osećaj melanholije?

Zamislite to dete, svoju minijaturu, kako stoji ispred vas. Pogledajte se u oči.

m

Ono je isprva stidljivo jer stoji ispred neznanca. A onda, kako vreme promiče, počinje da prepoznaje crte lica i smejulji se. Šta bi dete koje ste bili reklo onome ko ste postali?

Šta ti se dogodilo, zašto se više ne igraš? Zar si zaboravila da maštaš? Zašto ti deluje glupo i detinjasto sve što je sasvim jednostavno?

Vratite se jednostavnim stvarima, vratite se na početak. Prezasićenja, patnje i nezadovoljstva nam se i dešavaju zato što previše tražimo, previše komplikujemo, i GLUMIMO. Ali ne kao u dečijoj igri doktora, već glumimo osećanja. Deca to ne umeju. Roditelji znaju reći “deca su surova“. Ipak, samo su neiskvarena. Ne rađaju se opredeljena koga će da mrze, a koga da vole. Nasmešiće se svakome, dok ih odrasli ne nauče drugačije.

Pa se onda zapitajmo, ko će se kome smejati, vi njemu ili ono vama?

n

Posmatrajte ga dok se igra. Zapazite posvećenost i koncentraciju. U njegovom svetu postoji samo taj trenutak, stvaran i opipljiv, obojen šarenim bojama i ušuškan u bezbrižnost. Kada bi se svet ugledao na njega, postao bi bolje mesto.

Otupeli smo i pohabali snove, jer se i ne usuđujemo da ih sanjamo. Deluje nam previše smešno da bi bilo realno. A tužno je to.

Ne plašite se ako u momentima prisećanja zaplačete ili se glasno nasmejete. Svako na drugačiji način prihvata ogledalo svoga bića. Razgovarajte sa tim malim bićem koje vas poznaje bolje nego iko drugi…oslobođeni ega, sujete, svega naučenog i serviranog kao moralnog i ispravnog. Katarza je trenutak pročišćenja, prepoznavanja i razrešenja. Nije jednostavno, ali je moguće.

Verujte, i igrajte se.

 

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ