LIFESTYLE     08.12.2016.

Ukrasite vaš dom! Ponovo inspirativne tapete

Dizajn tapeta danas je prefinjeniji i raznovrsniji nego ikad. Uzorci i boje u najrazličitijim kombinacijama mogu zadovoljiti svačiji ukus, a idealno su rešenje za osveženje vašeg životnog prostora.

Nastanak tapeta vezuje se za sam nastanak papira. Drevni  Kinezi uređivali su zidove papirom napravljenim od pirinačne slame koji je predstavljao preteču tapeta, dvestotine godina pre nove ere. Kroz istoriju I njene periode tapetesu se mogle videti i na drugim kontinentima, gde su bogataši uživali u nijima oblagajući u tople dezene svoje hladne zamkove i  vile. Prve primerke tapeta mogli su da priušte samo imućni ljudi, jer je njihova izrada bila jako skupa. Danas, razvojem i napretkom tehnlogije, tapete su i više nego pristupačne.

Ako mislite da su tapete odraz retro stila i vraćanja u prošlost, varate se. Danas, sa pravim odabirom ovog sredstva za dekoraciju možete lako postići da vaš životni prostor izgleda moderno i ekskluzivno.Nikad do sada nije postojao toliki izbor stilova i tekstura,  a sa desetinama hiljada dezena, verovatno nijedan drugi proizvod nedozvoljava toliko mogućnosti za ličnim izražavanjem.

Daćemo vam nekoliko saveta kako da na pravi način uvedete promene u vašem domu.

Mnogi savremeni dizajneri slažu se da da je danas najvažniji trend na tržištu tapeta njihova tekstura.  Nove sofisticirane tehnike štampanja omogućavaju efekat ispupčenja i neravnina, što uz odabir prave boje daje određenu živost zidovima.One su sjajan način da dodate zanimljivost dnevnoj sobi,  kao prostoru u kojem najviše boravite, tako što ćete eksperimentisati. Tapete možete koristiti da unesete neki obrazac ili motiv u prostoriju, da istaknete specifičan zid ili ugao, da uokvirite atraktivan komad nameštaja kao što je vaša omiljena sofa ili fotelja,  ili da jednostavno upotpunite enterijer i napravite dobar kontrast boja. Tapete na pruge u neutralnim tonovima daće prostoru relaksirani izgled, dok će cvetni dizajni uneti živost i zanimljiv doživljaj ambijenta, koji će vaše popodnevno ispijanje kafe učiniti prijatnijim.

Sa upotrebom tapeta morate biti pažljivi. Dovoljno je da samo jedan zid oblepite tapetom nekog krupnog dezena, a ostale zidove da obojite sa nekom od nijansi koje se pojavljuju na tapeti. Na primer, ako su motivi na tepeti lila cvetovi na beloj podlozi, ostali zidovi neka budu beli (bela boja daje prostoru efekat otvorenosti i svežine). Ukoliko vam se dopada neki smeliji dezen jarkih boja za koji smatrate da bi preko celog zida izgledao preterano i napadno, onda ga postavite kao borduru koja će prekriti samo jedan deo zida i neće izgledati prenametljivo. Ukoliko želite da vizuelno povećate prostor vaše dnevne sobe, tapete sa horizontalno postavljenim prugama su idealno rešenje za vas. Neutralne boje i malo sjaja učiniće da vaša soba izgleda osunčanije.Ako ste oduvek bili ljubitelj izgleda izloženog ciglenog ili kamenog zida, rekreirajte taj izgled u svojoj dnevnoj sobi sa fototapetama sa kamenim obrascem.

Koju boju, oblik i vrstu tapeta ćete odabrati najpre zavisi od prostora koji želite da osvežite i obnovite. Pored naših predloga, velikog izbora i pristupačnosti ovog proizvoda, ništa vas ne može sprečiti da u vaš dom unesete vizuelne promene u kojima ćete uživati.

 

Izvor fotografija: bravacasa.rs,  roma.rs.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ