LIFESTYLE     14.07.2016.

Tri nepromišljena poteza koja uništavaju vašu karijeru

Svako radno mesto je dragoceno i idealno je da radimo ono u čemu uživamo i šta nas motiviše da budemo bolji ljudi i napredujemo u profesionalnom kontekstu. Ako to ne postoji, trenutnu situaciju je najbolje da posmatrate kao odskočnu dasku i nova, otvorena vrata za posao iz snova. Ipak, čak i kada radite ono što vas inspiriše i zadovoljne ste na poslu, pravite sitne greške, koje polako ali sigurno ruše vaš ugled u organizaciji i sputavaju karijerno napredovanje. Prepoznajte greške koje pravite i napravite korekcije na vreme.

Ne odgovarate na mejlove

Komunikacija putem mejla je danas „dobar dan“ u poslovnom svetu. Telefonski razgovori su zamenjeni sandučićima i imejl nalozima, a najneprofesionalnija stvar koju možete da uradite jeste da na neki mejl ne odgovorite. Čak i kada vam sagovornik sa druge strane ekrana nije postavio pitanje, treba da odgovorite i zahvalite na mejlu, prosleđenim informacijama, materijalima, ponudi. To je elementarni poslovni bonton i odstupanje od istog danas se ne oprašta.

Na mejl odgovarate neprofesionalno

Čak i da se ne pronalazite u prvom navodu, možda pravite ovu grešku koja je kobna po karijeru. Odgovori tipa „OK“, „Važi“, „Ne“, „Da“ i sl. ne priliče ponašanju poslovne osobe, a i ruše ugled organizacije u kojoj radite (i podsećamo – zarađujete za život). Vodite računa da vaš ton komunikacije mejlom uvek bude prijatan i profesionalan. Oslovljavanje na početku mejla, kao i pozdrav uz vaš potpis na kraju su obavezni.

HNCK0906

Ne vodite računa o stilu oblačenja

Odelo ne čini čoveka i od vas niko ne zahteva da nosite garderobu po poslednjoj modi i paprenih cena na radnom mestu. Ipak, kao što prvi rođendan svog deteta ne biste proslavljale obučene u crno od glave do pete i sa recimo zelenim karminom, tako postoji apsolutno NE u oblačenju na radnom mestu. Krakte suknje koje gotovo da otkrivaju šta ste doručkovale, dubok dekolte i cipele na štiklu od 12+ centimetara izgledaju neukusno i zaista mogu srušiti vaš ugled u firmi. I sprečiti vas da napredujete. Koliko god je atmosfera u vašoj organizaciji „opuštena“ podrazumeva se da na posao nećete dolaziti u izbledelim farmerkama i majci koje su tri broja veće, sportskim patikama i sa neurednom kosom. Uvek se trudite da se obučete u skladu sa misijom, vizijom i poslovnom kulturom u vašoj organizaciji.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ