LIFESTYLE     25.05.2016.

Trešnje – prirodni lek sa drveta

Radujemo se ovom periodu godine jer nas priroda časti sočnim plodovima. Pijace se šarene od raznog voća i povrća i više nema opravdanja, počinjemo zdravije da se hranimo. Danas ćemo vam predstaviti kako trešnje utiču na vaše zdravlje i dati vam još razloga da ih ukljčite u ishranu i obožavate još više. 

Trešnje sadrže folnu kiselinu, vitamin C, kalcijum i gvožđe. Folna kiselina je ekvivalent za zdravo srce i čist krvotok, vitamin C jača odbrambenu funkciju organizma, kalcijum jača kosti, a gvožđe popravlja krvnu sliku.

Preporučuje se konzumiranje što tamnijih plodova jer su takve trešnje zdravije i sadrže više dragocenog antocijanidina. Antocijanidin je antioksidans koji sprečava nastanak raka prostate. Antocijanidin je i odličan beauty saveznik. Ova grupa antioksidanasa jača vezivno tkivo i sprečava prevremeni nastanak bora usled dehidratacije i oštećenja kože. Trešnja je prirodni lek protiv celulita, ali deluje preventivno.

cherry-03

Postoje dokazi u okviru naučno-istraživačkih radova da trešnje regulišu nivo mokraćne kiseline i imaju antiupalno dejstvo.

Trešnje stimulišu rad probavnog sistema, olakšavaju varenje i odlična su užina kada želite da izgubite par kilograma viška.

Odličan su diuretik, izbacuju višak vode iz organizma, na taj način rasterećuju srce i krvotok, stimulišu rad jetre i bubrega, pa ih je korisno konzumirati tokom pridržavanja programa detoksikacije organizma.

Trešnja je treća po redu voćka po efektu snižavanja lošeg holesterola u krvi, koji je jedan od glavnih uzročnika srčanog i moždanog udara.

cherries

Dobre bakterije u trešnjama sprečvaju nastanak zubnog karijesa i problema sa upalom i krvarenjem desni.

Konzumiranje svežih trešanja preporučuje se osobama koje su izložene stresu na radnom mestu i koje su sklone depresiji, kada se predlaže konzumiranje po 250 grama trešanja dnevno.

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ