LEPOTA&ZDRAVLJE     15.03.2017.

TRČANJE ZA POČETNIKE: Potrčite već danas

Bilo da ste puni negativne energije, želite da skinete kilograme ili samo hoćete da budete aktivni, trčanje je pravo rešenje za vas. Kao i sve ostale sportske aktivnosti, i trčanje utiče pozitivno na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Možda mislite da ne umete dobro da trčite ili da vi to ne možete, ali za kukavičluk nemate opravdanje. Dobro, otišli ste jednom do parka sa stazom za trčanjenje. Dok ste došli do tamo, laganim korakom, umorili ste se i popili punu flašu vode. Tamo su vas dočekale zgodne cice koje prelaze ko zna koji kilometar već, a vi ne smete da se približite ni oznaci START. Dosta za danas, vraćate se kući misleći da ste samo izgubili vreme. Istina, i jeste.

Snaga uma, zelje i volje nas pokreće u svemu što radimo u životu. Ako imate cilj, a pritom i povoljno zdravstveno stanje,  ne postoji nijedan razlog zašto ne biste došle do njega.

Ukoliko želite samo da se rešite negativne energije, bilo koja sportska aktivnost vam to garantuje, jer se posle nje luči endorfin, hormon sreće zbog kojeg se osećamo opuštenije i raspoloženije. Nije bitno kojom brzinom ćete trčati u ovom slučaju.

Sporo trčanje sagoreva mast, a brzo sagoreva više kalorija.

Redovno trčanje predstavlja kardio trening koji nam jača srčani mišić i drži nas u top formi. Ono takođe može sprečiti neke bolesti kao što su rak grlića materice i rak dojke, ili ubrzati oporavak nakon nekih drugih oboljenja.

Najbolje bi bilo u početku kombinovati par minuta trčanja, par minuta šetnje i tako dokle god ne osetite malo veći umor. Kombinacijom hodanja i trčanja omogućavate mišićima da naviknu na promenu i da postepeno jačaju, kako ne bi došlo do povreda. Svaki trening početi i završiti istezanjem, kako bi mišići bili fleksibilniji jer se stežu u toku aktivnosti. Znajte kada vam je dosta. Ne koristite štopericu, već osećaj kao granicu.

 

Dodatne prednosti trčanja

  • Poboljšava izgled kože jer podstiče cirkulaciju.
  • Ublažava tegobe PMS-a zato ne treba izbegavati fizičku aktivnost u toku menstrualnog ciklusa.
  • Utiče na vaše razmišljanje jer na stvari gledate pozitivnije i nalazite rešenje za sve probleme.
  • Preporučljivo je i za trudnice, ali umereno i sporije sve do šestog meseca trudnoće.
  • Provodite vreme same sa sobom, na čistom vazduhu, u prirodi. Odličan početak ili završetak dana.
Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ