LIFESTYLE     11.08.2016.

Top evropske destinacije ovog leta za zaljubljenike u dizajn

Ko kaže da ovo leto treba da biramo turističke destinacije prema broju noćnih klubova, dobrih restorana, kristalno čistom moru i smaragdno zelenim šumama. Za ljubitelje dizajna smo izabrali par destinacija koje kombinuju turističku posetu sa ljubavlju prema umetnosti. A čak i nisu tako daleko od nas!

 

  1. Venecija, Italija: La Biennale – 15. izdanje smotre arhitekture

Jedan od najpoznatijih i najstarijih događaja u svetu umetnosti, koji datira još od 1898. godine, ove godine je posvećeno arhitekturi pod temom „Izveštavanje sa fronta“. Preko 60 zemalja će imati svoje paviljone na Bijenalu, a zamisao je da svaka zemlja prikaže kreativne načine na koji se arhitektura – uprkos oskudici – suočava sa problemima i postiže dostignuća koja su uvijek relativna.Tako će u nacionalnim paviljonima biti predstavljeni izazovi sa kojima se svaka zemlja susreće. I šta ima lepše od upoznavanja sa modernim arhitektonskim pravcima u jednom od najlepših gradova na svetu?

1venecija

  1. Milan, Italija: La Triennale 2016

U milanskom muzeju za dizajn se nakon 20 godina organizuje XXI smotra modnog i unutrašnjeg dizajna. Ove godine simbolična tema je „21. vek: Dizajn posle dizajna“.  Jedna od najvažnijih izložbi tokom Trijenala je retrospektiva Žene u italijanskoj modi i dizajnu, koja prikazuje ulogu koje su žene igrale u prošlosti i koje su kreirale za sebe u ovom veku.

2milan

 

  1. London, UK: Engineering Season

U poznatom Victoria & Albert muzeju održava se izložba posvećena svetskim građevinskim čudima, sa manjim fokusom na britanske arhitekte i vizionare. Ako vas zanima kako je građena sidnejska Kuća opere i Pompido cenatr u Parizu, ne propustite posetu Londonu.

3 london

  1. Minhen, Nemačka: Milan. Venecija.

Ako niste imali priliku da posetite prošlogodišnji venecijanski Bijenale ili milanski EXPO, a uz to ste zaljubljenici u murano staklo, možete ovog leta u Minhenu da odradite sve odjednom! Predmeti rađeni od Murano stakla mogu biti obična pepeljara ili figurica, komad nakita ili vaza. Ali, umetnost i veština koje su neophodne za stvaranje svakog komada je neprocenjiva. Danas, turisti hrle u Murano radionice ne samo u Veneciji i na severu Italije, već širom Evrope kako bi gledati fascinantan proces izrade stakla i kako bi bolje cenili vreme i trud koje se ulaže u stvaranje svakog komada. U Minhenu imate priliku videti razne stilove izrade na jednom mestu. A i stari grad Minhena je divno mesto da se vratite vekovima unazad.

  1. Rim, Italija: Superstudio 50

Ako ste se pitali odakle su potekla sva ona megalomanska arhitektonska čuda, svratite do Rima u MAXXI muzej, gde se prikazuje rad jedne od najuticajnijih predstavnika radikalne arhitekture – Superstudio. Kao i ostali radikalni zaokreti modernog doba, koji su se desili 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, izložba Superstudia donosi duh vremena u kojem je sve bilo dozvoljeno.

 

  1. Bon, Nemačka: BAUHAUS

Ako ste, pak, ljubitelji malo drugačijeg pravca 60-tih i 70-tih, predlžemo vam smotru Bauhausa u Bonu. Verovatnoća da ćete ići u Bon samo turistički je mala, iako se smatra da je to jedan od neotkrivenih nemačkih dragulja.

6 nemacka

Ko kaže da morate da idete u Japan da gledate cvat trešnjinog drveća kad to možete u Bonu?!

6 nemackaa

Ukoliko ne želiš da propustiš novosti, prijavi se na naš newsletter!
PROČITAJ JOŠ